Vladimir Putin refuză să garanteze că opozantul Aleksei Navalnîi va supravieţui în închisoare

Vladimir Putin refuză să garanteze că opozantul Aleksei Navalnîi va supravieţui în închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi

Vladimir Putin a refuzat să ofere orice garanţie că liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi va ieşi din închisoare în viaţă, afirmând că decizia de arestare nu i-a aparţinut, scrie „The Guardian“.

Întrebat dacă poate garanta că Navalnîi va ieşi în viaţă din închisoare, Putin a răspuns:
 
„Uite, astfel de decizii în această ţară nu sunt luate de preşedinte. Sunt luate de către instanţă, indiferent dacă eliberează sau nu pe cineva. În ceea ce priveşte persoana pe care aţi menţionat-o, i se vor aplica aceleaşi măsuri, nu mai rele decât oricui altcuiva care se află în închisoare.” 
 
Putin nu a rostit numelui lui Navalnîi, făcând referire la el ca „acea persoană”.
 
El a mai spus că speră ca serviciul medical din închisoare îşi va face treaba „corect”, dar a adăugat: „Pentru a fi sincer, nu am mai vizitat astfel de locuri de mult timp”.
 
Joe Biden a comenatat răspunsurile lui Putin. 
 
„Moartea lui Navalnîi ar fi un alt indiciu că Rusia are puţin sau deloc intenţia de a respecta drepturile fundamentale ale omului”.
 
Starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, critic fervent al Kremlinului, s-a îmbunătăţit considerabil şi el este la curent cu măsurile care au fost luate împotriva grupurilor sale de campanie, a declarat vineri aliatul său Ivan Jdanov, informează Reuters.
 
Aliaţii lui Navalnîi au anunţat în aprilie că starea sa de sănătate era una extrem de proastă şi că el a fost transferat la spitalul închisorii pentru tratament.
 
"Aleksei Navalnîi este într-o condiţie mult mai bună acum şi de fiecare dată când i se comunică unele ştiri el spune că este şocat", a spus Jdanov la postul de radio Eho Moskvî, cu referire la scoaterea în afara legii a fundaţiei anticorupţie a lui Navalnîi.
 
"El încearcă să rămână la curent cu noutăţile, să menţină legătura cu evenimentele şi să dea sfaturi legale avocaţilor... Una peste alta, totul este bine", a declarat Jdanov.
 
Un tribunal rus a aprobat miercuri o solicitare a procurorilor de a declara drept "extremiste" organizaţiile care au conexiuni cu opozantul Kremlinului, o decizie ce permite scoaterea unor astfel de organizaţii în afara legii precum şi creşterea represiunii la adresa susţinătorilor acestora. Hotărârea, care a intrat în vigoare imediat, interzice efectiv membrilor unor astfel de grupuri să participe la alegerile parlamentare din acest an.
 
Această hotărâre vizează în special Fondul pentru lupta împotriva corupţiei (FBK), cunoscut pentru anchetele sale răsunătoare cu privire la stilul de viaţă al elitelor din Rusia şi delapidările comise de acestea, precum şi birourile regionale ale opozantului Navalnîi, care se ocupă de organizarea manifestaţiilor şi a campaniile electorale. 
Mişcarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi s-a angajat joi să-şi continue lupta, a doua zi după interzicerea sa în Rusia pentru extremism, ceea ce înseamnă practic desfiinţarea sa, o decizie denunţată în Occident, potrivit AFP.
 
La rândul său, Moscova a replicat criticilor americane acuzându-l pe Navalnîi - cel mai vocal opozant al preşedintelui Vladimir Putin - că ar fi "agent" al SUA.
 
"Vom continua să combatem corupţia", a transmis prin Twitter Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), principală organizaţie a lui Aleksei Navalnîi, ironizând aşa-zisul "pericol public" pe care l-ar constitui el, aşa cum susţine justiţia rusă.
 
Cu o zi în urmă, într-un mesaj publicat pe Instagram, opozantul în vârstă de 45 de ani lansase un apel ca susţinătorii săi să-şi continue munca: "Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu vom da înapoi din faţa obiectivelor şi ideilor noastre".
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările