VIDEO Rusia se pregăteşte şi pentru un război nuclear. Moscova îşi modernizează avioanele „Judecata de apoi“ pentru a se alătura „Torpilei Apocalipsei“ INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion Iliuşin Il-80
Avion Iliuşin Il-80

Avioanele ruseşti supranumite „Judecata de apoi“, Iliuşin Il-80 şi Iliuşin Il-82, sunt în curs de modernizare, a declarat viceministrul rus al Apărării. Aceste aparate sunt destinate a fi aeronave de comandă strategică în timpul unui război nuclear.

Pe măsură ce lucrările de proiectare experimentală privind modernizarea avioanelor strategice sunt finalizate, acestea vor fi testate în curând, a declarat vicepremierul rus al Apărării, Aleksei Krivoruciko.

"În prezent, am lansat modernizarea Comandamentului Aerian de Comandă Strategică pe baza avioanelor Il-80 şi Il-82. Compania Poliot este principalul dezvoltator al sistemului de comunicţii de la bord şi am finalizat etapa experimentală a modernizării", a declarat vicepremierul  în timpul vizitei la uzina Poliot.

Iliuşin Il-80 proiectat pe baza lui Iliuşin II-86, primul avion sovietic cu fuselaj larg, este o aeronavă de comandă strategică. Numit "Judecata de Apoi“, această aeronavă este destinată să conducă forţele militare în cazul unui război nuclear. Iliuşin Il-82 este dotat cu un post de comandă similar construit pe baza avionului-cargo Iliuşin Il-76.

Numai partea tehnică a acestor aeronave este modernizată, după care Forţele Aeriene şi Spaţiale din Rusia vor fi echipate cu a doua generaţie de post aerian  de comandament strategic.A treia generaţie va fi creată pe baza unui Iliuchin Il-96-400, potrivit inginerilor acestui proiect.

Armata rusă va primi, în curând, peste 30 de super-torpile înarmate cu focoase termonucleare, transmite publicaţia Foxtrot Alpha. Numită Poseidon sau „Torpila Apocalipsei“, aceasta poate fi detonată în apropierea coastelor oraşelor inamice în caz de război.Drona are scopul de a crea un tsunami masiv, care contaminează radioactiv, cu cobalt-60, coasta pe care ajunge. Arma poate fi transportată de două noi submarine ruseşti, numite Project 09852 Belgorod (din clasa de mari dimensiuni Oscar) şi Project 09851 Habarovsk, lansate la apă în 2012, respectiv 2014.

Habarovsk este un model misterios, despre care se ştie că poate transporta şase vehicule submarine „speciale”.

Drona Poseidon seamănă, la formă, cu un submarin. Este posibil ca arma să fie bazată pe platforma Surrogat. Acesta este un submarin autonom prezentat de Rusia, care poate fi folosit în misiuni de spionaj sau pentru a imita orice alt model de submarin. Drona va putea fi folosită pentru a păcăli submarinele de atac ale NATO, care, în vreme de război, ar avea rolul de a vâna clasele mai mari ruseşti de submarine, care transportă rachete balistice.

Deşi această armă pare impresionantă, ea nu este mai periculoasă decât actualele rachete intercontinentale. Spre deosebire de dronă, acestea pot atinge ţintele în câteva minute. Poseidon are nevoie de mai mult timp pentru a-şi atinge ţinta (poate chiar zile), dar are avantajul că este mai greu de contracarat de sistemele de apărare existente.

SUA suspectează Rusia de încălcarea moratoriului testelor nucleare

Un oficial de rang înalt american a declarat că Rusia ”probabil” încalcă Tratatul cu privire la interzicerea testelor nucleare (TICE).

”Statele Unite cred că Rusia probabil că nu respectă moratoriul testelor nucleare”, a declarat locotenent-generalul Robert Ashley, directorul Agenţiei americane de informaţii militare (DIA), la o conferinţă organizată de către cercul de reflecţie Hudson Institute.

”Analiza noastră a dezvoltării armamentului nuclear ne face să credem că activităţile desfăşurate de Rusia în privinţa testelor i-ar permite o îmbunătăţire a armamentului său nuclear”, a adăugat el, dând asigurări că Washingtonul respectă, în ceea ce-l priveşte, pe deplin tratatul.

Invitat de către un jurnalist să explice ce anume repoşează în mod exact Moscovei, el a părut să revină, în parte, asupra acuzaţiilor sale.

”Aş spune că ei (ruşii) au capacitatea să o facă”, a declarat el referindu-se la eventuale teste nucleare care ar încălca moratoriul.

TICE a fost adoptat de Adunarea generală a ONU în 1996 şi interzice oice explozie nucleară în lume.

Statele Unite au recunoscut, în trecut, că Rusia respectă acest tratat.

Moscova a semnat şi ratificat textul, în timp ce Washingtonul doar l-a semnat. Ratificarea tratatului a fost blocată în Congres de către republicani.

Administraţia lui Donald Trump şi-a angajat retragerea din alt tratat-cheie - cu privire la armamentul nuclear cu rază de acţiune ”intermediară” (INF), acuzând Rusia de faptul că-l încalcă.

Cele două ţări au început, pe de altă parte, discuţii în vederea unei prelungiri a tratatului bilateral de reducere a armelor strategice New STAR, care menţine arsenalale nucleare rus şi american sub nivelul din timpul Războiului Rece şi care expiră în 2021.

 Ministerul rus de Externe a transmis joi seara că Rusia respectă în totalitate Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), îndemnând Statele Unite să ratifice Acordul.

„Acuzaţiile sunt total lipsite de fundament şi au rolul de a deteriora imaginea ţării noastre. Cerem din nou Statelor Unite să aibă o atitudine responsabilă şi să ratifice acordul CTBT, deoarece nu poate intra în vigoare", a comunicat Ministerul rus de Externe, conform agenţiei Reuters.

INFOGRAFIE Torpila Kanyon
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite