Ibiza-gate. Cât a costat operaţiunea de compromitere a vicecancelarului de extremă-dreapta austriac. Rusia cere explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, la Ibiza FOTO Spiegel.de
Fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, la Ibiza FOTO Spiegel.de

Ziarele Spiegel şi Suddeutsche Zeitung au primit înregistrarea video cu presupusa nepoată a unui oligarh rus şi vicececancelarul austriac Heinz-Christian Strache de la o firmă, care o cumpărase, cu 600.000 de euro, iar întreaga poveste s-a dovedit a fi o provocare planificată, cu participarea unei studente bosniace pentru un onorariu consistent.

Presa rusă a preluat fragmente întregi din ziarul austriac Kronen Zeitung, care a dezvăluit că rolul pretinsei nepoate a unui oligarh rus la întâlnirea cu Strache a fost interpretat de o studentă bosniacă, care vorbeşte fluent limba rusă. Fata a fost aleasă pe baza „preferinţelor” lui Strache, iar studenta ar fi încasat pentru rolul său 7.000 de euro. Conform publicaţiei austriece, citată de Vzgliad, întreaga înscenare ar fi costat în jurul a 400.000 de euro.

Potrivit Kronen Zeitung, „autorii” ar fi încercat să vândă caseta unor reprezentanţi ai cercurilor politice şi de afaceri din Austria, dar nimeni nu a dorit să o cumpere. Într-un final, caseta a fost achiziţionată, contra sumei de 600.000 de euro, de o firmă germană, care a transmis-o presei. Acelaşi ziar mai scrie că serviciile de informaţii austriece ştiau de înregistrare, dar nu au reuşit să intre în posesia ei înainte ca ea să fie făcută publică.

Apariţia acestei înregistrări în spaţiul public a provocat un adevărat scandal politic în Austria chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi a dus la demisia vicecancelarului Strache şi ulterior şi la căderea guvernului austriac şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate în toamnă.

În această înregistrare, vicecancelarul Heinz-Christian Strache (Partidul Libertăţii /FPÖ, de extrema dreaptă/) promitea contracte publice pretinsei rusoaice în schimbul unui sprijin financiar pentru partidul său, ceea ce a amplificat suspiciunile privind influenţa Rusiei asupra acestei formaţiuni aflate la guvernare în coaliţia condusă de cancelarul Sebastian Kurz.

Ministerul rus de Externe a cerut publicaţiilor germane să facă lumină în situaţia cu înregistrarea video care a provocat un scandal politic în Austria. Moscova, la rândul ei, va efectua o anchetă, rezultatele căreia vor fi prezentate OSCE, a anunţat pe Facebook purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

"După ce în presă a apărut informaţia că Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au obţinut un video cu pretinsa “nepoată” a unui oligarh rus şi un politician austriac, înregistrare oferită de către o firmă, care, la rândul ei, a procurat-o cu 600.ooo de euro, iar toată istoria s-a dovedit a fi o provocare planificată cu participarea unei studente bosniace, angajată pentru un onorariu, jurnaliştii germani, care au lansat acest fake, ar trebui să dea nişte explicaţii, cel puţin. Cum se întâmplă că acest fals a ajuns anume în mâinele lor, iar ei l-au promovat, completându-l cu informaţii false?", a scris ea.

Diplomatul a reamintit că, în cele din urmă, e vorba de un material înscenat în cadrul unei operaţiuni informaţionale, fapt surprinzător „dacă e să ne amintim de lupta acerbă a jurnaliştilor germani cu fake news şi imixtiunile în procesele electorale”.

“Totuşi, rămâne deschisă principala întrebare: cine s-a implicat atât de brutal în viaţa politică internă a Austriei, utilizând drept uneală presa germană „indepdendentă”? Europa, trezeşte-te!”, a scris Zaharova.

Expert rus: Criza politică din Austria va fi una de lungă durată

Austria va intra într-o perioadă a unei crize politice de durată după demiterea guvernului, a declarat agenţiei RIA Novosti redactorul-şef al revistei “Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov.

Consiliul Naţional al Austriei (camera inferioară a parlamentului) a acordat un vot de neîncredere cancelarului austriac, Sebastian Kurz, şi cabinetului de miniştri, în contextul crizei provocate de scandalul din jurul fostului vicecancelar, Heinz-Christian Strache.

“E o criză politică acută, e vorba de o luptă politică înverşunată. Partenerul mai mic de coaliţie s-a făcut de ruşine, a căzut într-o capcană pusă ca la carte, iar în rezultate guvernul a căzut şi acum membrii acestui partid se răzbună pe partenerul mai mare pentru că nu le-a luat apărarea”, a declarat Lukianov.

Acesta a menţionat că nu e primul caz în istoria Austriei moderne, de la cea de-a doua republică (1945 n.r.), când guvernul a demisionat în corpore.

“E un caz particular al acelui haos politic care se consolidează în Europa, însă Austria a devenit veriga cea mai slabă. După un executiv tehnic vor avea loc alegeri, iar după acestea va fi foarte complicat, rezultatele va fi de aşa fel, încât pe primul loc va rămâne partidul lui Kurz, iar ceilalţi vor fi zdrobiţi”, consideră Lukianov.

În opinia lui, „nu e clar cu cine va putea intra în coaliţie, va fi neclar pentru că Partidul Libertăţii din Austria nu va mai intra în coaliţie, însă alţi parteneri nu există”.

“Cred că Austria intră într-o perioadă a unei crize de lungă durată”, a rezumat politologul.

Opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului în contextul scandalului provocat de o înregistrare video cu fostul vicecancelar şi lider al Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache.

Strache a demisionat, iar Kurz a refuzat să mai lucreze în guvernul de coaliţie împreună cu FPO şi a anunţat alegeri parlamentare anticipate. În locul miniştrilor din partea FPO, Kurz a numit reprezentanţi ai propriului partid şi nişte experţi, motiv pentru care a provocat furia opoziţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite