VIDEO Bombardiere americane, interceptate de avioane de luptă ruseşti deasupra Mării Negre şi Mării Baltice

VIDEO Bombardiere americane, interceptate de avioane de luptă ruseşti deasupra Mării Negre şi Mării Baltice

Bombardier american B-52 N

Avioane de luptă ruseşti au fost trimise pentru a intercepta bombardiere ale forţelor aeriene americane de tip B-52N care se apropiau de frontierele sudice şi nord-vestice ale Rusiei, informează agenţia rusă Sputnik.

Bombardierele strategice ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost interceptate de avioanele de luptă Sukhoi Su-27 ruseşti, în apropierea frontierei ruse, a anunţat purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional de Management al Apărării al Federaţiei Ruse.
 
"Pe 17 iunie 2019, echipajele de avioanelor de vânătoare Su-27 (...) au interceptat bombardierele strategice B-52N ale Forţelor Aeriene ale SUA care s-au apropiat de graniţa cu Rusia deasupra Mării Negre şi a Mării Baltice ", a precizat oficialul rus.
 
Nu s-a produs nicio încălcare a teritoriului, iar interceptarea a fost efectuată "în strictă conformitate cu normele internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian", a adăugat acesta.
 
La începutul lunii iunie, Flota a VI-a a Marinei SUA a anunţat că avionul său de patrulare P-8A Poseidon a fost interceptat de trei ori de un avion de luptă rusesc Su-35 deasupra Mării Mediterane.
 
Anul trecut, Forţele Aerospaţiale din Rusia au detectat şi au interceptat mai mult de 980.000 de obiecte zburătoare de-a lungul graniţelor ruseşti, inclusiv aproape 3000 de aeronave militare străine, inclusiv peste 1.000 de aeronave de recunoaştere, notează agenţia rusă.

La 17 iunie, trei bombardiere strategice B-52 Stratofortress au participat la zboruri transatlantice dus-întors de la o bază aeriană din Dakota de Nord în Europa, potrivit The Aviationist.

Cele trei aparate (60-0009/HODOR51, 61-0038/HODOR52, 61-0005/HODOR53) au traversat Atlanticul în două zboruri: HODOR 51-52 au ajuns primele în Marea Britanie, fiind urmate după aproximativ 30 de minute de HODOR53.

Primele două bombardiere s-au îndreptat apoi în direcţia sud-est spre România şi Marea Neagră, cel de-al treilea spre est, fiind observat deasupra oraşului Kiel, pe coasta Germaniei de la Marea Baltică.

Nu se ştie exact unde a zburat după aceea HODOR 53, dar aparatul a fost interceptat de aviaţia rusă în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Baltice (cel mai probabil nu departe de regiunea Kaliningrad, unde îşi au baza Su-27 Flankers pentru a efectua misiuni în caz de alertă), după care a revenit la baza sa CONUS (partea continentală a SUA).

În acelaşi timp, bombardierele HODOR 51 şi HODOR 52 au fost interceptate deasupra Mării Negre de avioane Su-27 ridicate de la sol de la baza lor din Crimeea, potrivit TASS.

Mai târziu, cele două bombardiere au fost observate zburând în direcţia nord-vest, deasupra Olandei.

SUA nu au confirmat încă informaţiile ruse, dar interceptări de acest gen între avioane ruseşti sau americane ori aparţinând aliaţilor SUA din cadrul NATO au loc cu regularitate în ultimul timp. Cu toate acestea, deşi nu este prima dată când avioane americane sunt interceptate de aparate militare ruse, nu se întâmplă prea des ca B-52 să opereze în Marea Baltică şi Marea Neagră şi să fie interceptate acolo de aviaţia rusă, potrivit The Aviationist.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: