Rusia avertizează Norvegia în privinţa ruperii acordului de delimitare a frontierei lor maritime

Rusia avertizează Norvegia în privinţa ruperii acordului de delimitare a frontierei lor maritime

FOTO Shutterstock

Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, s-a pronunţat marţi pentru încetarea unui acord de delimitare maritimă cu Norvegia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia de Afaceri Externe a Dumei de Stat „va examina chestiunea (denunţării acordului maritim, n. red.) şi îi va informa pe deputaţi”, a declarat Veaceslav Volodin.
 
Această măsură este văzută ca un posibil răspuns faţă de blocarea tranzitului de mărfuri ruseşti către Arhipelagul Svalbard.
 
Rusia şi Norvegia, doi actori în Arctica, au încheiat în 2010 un acord privind delimitarea frontierei maritime în Marea Barents care a pus capăt unui litigiu vechi de 40 de ani. Acest acord, ratificat în 2011, a fost salutat ca un punct de plecare în relaţiile dintre cele două ţări. Între timp, relaţiile ruso-norvegiene s-au tensionat, mai ales după lansarea invaziei ruse în Ucraina.
 
Miercurea trecută, Moscova a acuzat Oslo de blocarea mărfurilor destinate ruşilor de pe Insulele Svalbard.
 
MAE rus a evocat o „acţiune inamicală” şi l-a convocat pe reprezentantul norvegian pentru Comerţ la Moscova.
 
Rusia susţine că Norvegia a blocat transportul de mărfuri pentru a se conforma sancţiunilor impuse împotriva ei în urma invadării Ucrainei.
 
Un tratat atipic - încheiat în 1920 la Paris - recunoaşte suveranitatea Norvegiei în Svalbard, însă le garantează totodată cetăţenilor statelor semnatare - în prezent 46 de ţări, inclusiv Rusia - libertatea de a exploata resurse naturale „în perfectă egalitate”.
 
În virtutea acestui tratat, Rusia - şi URSS înainte - extrag de zeci de ani cărbune din aceste teritorii, locuite de 3.000 de persoane de aproximativ 50 de naţionalităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările