UPDATE Peste 400 de manifestanţi arestaţi la Moscova, la un marş de susţinere a jurnalistului Ivan Golunov

UPDATE Peste 400 de manifestanţi arestaţi la Moscova, la un marş de susţinere a jurnalistului Ivan Golunov

FOTO AFP

Circa 400 de persoane, între care opozantul rus Aleksei Navalnîi şi jurnalişti, inclusiv de pe publicaţii internaţionale, au fost reţinute miercuri, la Moscova, în timpul unei manifestaţii de susţinere a reporterului Ivan Golunov, eliberat marţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor, cel puţin 400 de manifestanţi au fost arestaţi în timpul acestui marş organizat în scopul denunţării felului în care a acţionat poliţia în cazul Golunov. Printre persoanele arestate figurează Aleksei Navalnîi, considerat drept principalul rival politici al preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi jurnalişti de la publicaţiile Spiegel (Germania), Kommersant (Rusia) şi Meduza (Letonia).
 
Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în centrul Moscovei, iar aproximativ 100 la Sankt Petesburg, al doilea cel mai important oraş din ţară, au constatat jurnalişti AFP, potrivit news.ro.
 
„Ceea ce s-a întâmplat cu Ivan Golunov se întâmplă în fiecare zi în ţară. Sunt tone de (false) poveşti cu droguri ca asta. Noi am avut şansa ca el să fie eliberat, dar este doar o victorie mică. Războiul nu a fost câştigat“, a declarat pentru AFP Egor, un manifestant în vârstă de 15 ani, care purta un tricou cu inscripţia „Eu sunt Ivan Golunov“.
 
„Am venit aici pentru că mai sunt multe persoane deţinute în mod nedrept. Sunt multe cazuri nedrepte“, a subliniat Liudmila, o pensionară în vârstă de 83 de ani.
 
Arestat joi, la Moscova, de către poliţişti care au afirmat că au descoperit în rucsacul său, iar apoi în apartamentul său importante cantităţi de droguri, Ivan Golunov a fost plasat în arest la domiciliu sâmbătă, după care a fost disculpat şi eliberat marţi - un recul extrem de rar al autorităţilor ruse, notează AFP.
 
Jurnalistul în vârstă de 36 de ani, care lucrează pentru site-ul independent de ştiri Meduza, şi-a exprimat speranţa să se facă lumină cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi a dat asigurări că va continua să ancheteze corupţia din rândul elitelor şi structurilor mafiote.
 
O anchetă a fost deschisă cu privire la felul în care au acţionat poliţiştii ce l-au arestat pe Golunov, suspendaţi din funcţii pe timpul investigaţiilor, iar reprezentanţi de rang înalt din cadrul Poliţiei Moscovei urmează să fie destituiţi.
 
Este vorba despre un deznodământ practic fără precedent în Rusia, unde serviciile de securitate şi poliţia sunt adesea acuzate că „fabrică“ cazuri implicând droguri cu scopul de a se debarasa de voci critice sau pentru a-şi îndeplini pur şi simplu „cota“ lunară de arestări.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: