Lukaşenko, la Moscova pentru a semna cu Putin „foaia de parcurs” de integrare a Rusiei şi Belarusului

Lukaşenko, la Moscova pentru a semna cu Putin „foaia de parcurs” de integrare a Rusiei şi Belarusului

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukasenko şi omologul sau rus Vladimir Putin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit la Moscova unde se va întâlni la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin. Cei doi vor semna o „foaie de parcurs” pentru integrarea Rusiei şi Belarusului, a declarat  ambasadorul Belarusului la Moscova Vladimir Semaşko. Potrivit Belta, părţile vor discuta 28 de programe unionale, pregătite de guvernele celor două ţări.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, Putin şi Lukaşenko vor discuta „alte probleme de actualitate ale agendei bilaterale şi probleme internaţionale”, notează agenţia.
 
Autorităţile din Rusia şi Belarus discută despre integrarea politică a celor două ţări din 1999. În 2019-2020, negocierile au fost construite în jurul a 31 de programe, inclusiv integrarea în diferite sfere ale economiei şi managementului. Proiectele de hărţi rutiere nu au fost niciodată publicate. Locuitorii din Belarus au protestat mai devreme împotriva integrării ţării cu Rusia.
 
Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 în vestul Belarusului pentru a forma un centru de pregătire militară mixt, pentru misiuni aeriene comune şi patrularea frontierelor celor două ţări, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit Reuters.
 
Avioanele ruse, al căror număr nu este precizat, au sosit pe aerodromul Baranovici.
 
Anunţul survine cu două zile înaintea începerii unor exerciţii militare comune în Belarus şi Rusia care au provocat consternare în interiorul NATO şi în rândul ţărilor Uniunii Europene.
 
Relaţiile dintre Belarus şi Occident s-au deteriorat în special din cauza campaniei iniţiate de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru a reprima vocile critice, după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, scrutin contestat de opoziţie şi care a provocat ample proteste de stradă.
 
Letonia, Lituania şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului, notează Reuters, preluată de aherpres.ro.
 
Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova. La începutul lunii, liderul de la Minsk a anunţat că Rusia va trimite echipament militar în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană.
 
Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să dea dovadă de transparenţă în desfăşurarea exerciţiilor militare „Zapad-2021“. Polonia a avertizat luni că aceste exerciţii vor alimenta tensiunile deja sporite din cauza afluxului de migranţi care trec frontiera dinspre Belarus către Uniunea Europeană.
 
Rusia şi Belarus sunt oficial parte ale unei Uniuni Statale şi de mai mulţi ani poartă negocieri în vederea creşterii integrării celor două naţiuni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările