„Emiratele Caucazului“. Cum se pregătesc luptătorii ceceni din Siria pentru un război cu Rusia

„Emiratele Caucazului“. Cum se pregătesc luptătorii ceceni din Siria pentru un război cu Rusia

Umarov, liderul islamiştilor care vor sa intemeieze Emiratele Caucazului

Problemele legate de implicarea luptătorilor străini în războiul din Siria nu afectează numai Uniunea Europeană şi ai săi „jihadişti cu ochi albaştri“, ci şi administraţia de la Moscova, îngrijorată de militanţii din Caucaz implicaţi în conflictul sirian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rusia se teme de întoarcerea tinerilor luptători din Cecenia, Inguşeţia, Dagestan şi Kabardino-Balkaria, care au ales să lupte alături de grupările rebele, împotriva regimului de la Damasc, şi care, odată întorşi plănuiesc să se unească împotriva autorităţilor federale.

Provinciile din sudul Rusiei, predominant musulmane, se află de peste două decenii într-un conflict permanent cu administraţia rusă, pentru dobândirea independenţei faţă de Moscova, angrenându-se într-o serie de atentate teroriste pentru a-şi susţine cauza.

Lupta militanţilor islamişti din Caucazul de Nord este condusă de Dokku Umarov, care a decis recent continuarea luptei împotriva Moscovei, încălcând decizia stabilită anterior de a nu ataca civilii din interiorul Federaţiei Ruse.

Umarov conduce o mişcare islamistă, al cărei obiectiv principal este transformarea provinciilor ruseşti predominant musulmane într-o entitate statală numită „Emiratele Caucazului“.

Deşi iniţial se declarase împotriva luptei cecenilor în Siria, Umarov s-a reconsiderat poziţia şi a ajuns la un acord cu emirul Salautdin, conducătorul luptătorilor din Caucazul de Nord în Siria, ca acei militanţi care se întorc din războiul sirian să lupte împotriva Rusiei sub comanda sa. O parte dintre luptătorii nord-caucazieni din Siria poartă tricouri pe care au inscripţionat sloganul „Imarat Kavkaz“, care se traduce prin „Emiratele Caucazului“.

Predicţiile unor luptători întăriţi de fronturile siriene care se pot întoarce acasă pregătiţi să poarte un război cu oficialii ruşi apar într-un moment delicat pentru starea securităţii interne a Rusiei, în special în Caucazul de Nord, dar şi în regiunea fluviului Volga. Există rapoarte care susţin că au fost identificaţi chiar şi etnici ruşi plecaţi în Siria pentru a lupta alături de insurgenţii anti-Assad.

Umarov a demonstrat în aprilie 2011 că militanţii săi sunt capabili să lovească Rusia în inima ei, prin orchestrarea atentatului terorist de la Aeroportul Internaţional Domodedovo din Moscova, unde au murit 37 de oameni. Umarov şi-a asumat personal responsabilitatea pentru atac, la acea vreme.

Ulterior, liderul militanţilor islamişti din Caucazul de Nord, a jurat că asemenea atacuri vor avea loc la Moscova până când acesta va oferi independenţa provinciilor musulmane din sudul Federaţiei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins categoric o asemenea opţiune, continuând politica Kremlinului de a livra milioane de dolari în regiune pentru îmbunătăţirea condiţiilor economice din Caucazul de Nord. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: