Contul de Twitter al robotului umanoid rus FEDOR, blocat după ce a apostrofat doi astronauţi: Roboţii nu se îmbată şi nu comentează

Contul de Twitter al robotului umanoid rus FEDOR, blocat după ce a apostrofat doi astronauţi: Roboţii nu se îmbată şi nu comentează

FEDOR FOTO via roscosmos

Contul de Twitter al robotului spaţial umanoid FEDOR a fost blocat în mod neaşteptat după ce acesta a insultat doi cosmonauţii ruşi retraşi din activitate care au criticat programul spaţial al Rusiei, relatează The Moscow Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Weekendul trecut, FEDOR a dispărut pe Twitter şi încă nu e clar cine se află în spatele blocării lui, după o serie de postări în care i-a criticat pe cosmonauţii Maxim Suraiev şi Alexandr Samokutiaev  pentru neprofesionalism şi beţie.
 
„Roboţii, spre deosebire de Suraiev şi Samokutiaev, nu sunt înclinaţi către slăbiciuni, nu încalcă regula abstinenţei pe staţia orbitală, nu vorbesc aiurea. Roboţii îşi duc misiunea de zbor până la capăt şi nu comentează. Opina mea despre oameni e proastă”, a scris Fedor în ultimele sale tweeturi.
 
Suraiev a criticat deschis programul spaţial al Rusiei care din 2018 este condus de fostul premier-adjunct Dmitri Rogozin, el având rolul de a reface imaginea unei industrii cunoscute pentru corupţia sa. Acesta a postat o serie de meme-uri în care compara capsula spaţială Soyuz cu confortul navetei Crew Dragon dezvoltată de SpaceX (Elon Musk).
 
 
Dispariţia de pe Twitter a lui FEDOR a stârnit speculaţii că Rogozin a spart contul lui Fedor şi a postat în numele lui pentru a le întoarce criticile. Contul personal de Twitter al lui Rogozin a fost preluat vara aceasta de agenţia spaţială rusă Roscosmos devenind a doua pagină oficială a acesteia.
 
„Tweeturile se potrivesc manierei în care Rogozin foloseşte reţeaua socială”, scrie Ars Technica. 
Rogozin a negat orice legătură şi a speculat că robotul însuşi ar putea fi responsabil de postări. Nu e clar dacă Twitter a blocat contul lui FEDOR sau dacă administratorii contului au făcut-o ei înşişi.
 
FEDOR (Demonstraţie Experimentală Finală de Cercetare a Obiectelor) sau Skybot F-850 este primul robot umanoid trimis de Rusia în spaţiu. Cu o înălţime de 1.83 metri, robotul imită mişcările umane, mânuieşte unelte, dirijează vehicule şi se ridică singur după ce cade. 
 
FEDOR a fost retras anul trecut după întoarcerea dintr-o misiune de 12 zile la Staţia Spaţială Internaţională.

S-a dovedit că el nu-i poate înlocui pe astronauţii umani fiind prea înalt şi cu picioare prea lungi pentru a se deplasa eficient în spaţiu. Dmitri Rogozin a spus atunci că următoarea generaţie de roboţi vor fi mai puţin umanoizi. Robotul a avut însă mai multe probleme: a pornit greu, a avut probleme cu echilibrul şi picioarele i s-au blocat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările