Întrevedere online Biden-Putin. Kremlinul nu se aşteaptă la cine ştie ce progrese. Şeful diplomaţiei americane a discutat cu preşedintele Ucrainei

Întrevedere online Biden-Putin. Kremlinul nu se aşteaptă la cine ştie ce progrese. Şeful diplomaţiei americane a discutat cu preşedintele Ucrainei

Pre;edintele SUA, Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce „progrese“ în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, prevăzută să aibă loc marţi, într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Washington, relatează Interfax.

„Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, apreciind că este puţin probabil ca în cele „câteva ore“ de discuţii să fie curăţate „grajdurile lui Augias“ ale relaţiilor bilaterale.
 
„Să sperăm că cel puţin cei doi lideri vor putea să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea“, a adăugat el.
 
„Chiar dacă relaţiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe“ a spus Peskov, completând: „Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a poziţiilor, la încheierea de acorduri, totuşi este mai bine să comunici“.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept ''ostilă şi agresivă'' retorica SUA şi a altor state europene, şi în special pe cea a presei anglosaxone despre ''invadarea Ucrainei''.
 
Această întâlnire, în format de videoconferinţă, între Putin şi Biden este extrem de aşteptată, în special din cauza tensiunilor crescute în jurul Ucrainei.
 
Discuţie telefonică Blinken-Zelenski
 
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, înaintea convorbirii de marţi a preşedintelui Joe Biden cu omologul rus Vladimir Putin în cadrul căreia liderul de la Casa Albă va avertiza cu privire la consecinţele economice grave ale unei invazii a Ucrainei de către Rusia, informează Reuters.
 
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor că SUA rămân angajate în politica NATO a uşilor deschise şi că alianţa ar trebui să rămână pregătită pentru aspiranţi atunci când aceştia sunt pregătiţi. Ucraina se numără printre ţările care aspiră să adere la Uniunea Europeană şi NATO.
 
La rândul său, preşedintele Zelenski a informat pe Twitter despre convorbirea cu secretarul de stat american Blinken, cu care a convenit să continue "acţiuni comune şi concertate".
 
"Convenit să continuăm acţiuni comune şi concertate. Recunoscători partenerilor şi aliaţilor strategici ai SUA pentru sprijinul continuu pentru suveranitatea şi integritatea noastră teritorială. Nimic despre Ucraina fără Ucraina", a scris Zelenski.
 
Ucraina acuză Rusia că a strâns mii de trupe în apropierea graniţei sale în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă. Rusia a respins aceste acuzaţii, dar a comunicat Occidentului să nu încalce "liniile roşii" şi să oprească expansiunea către est a NATO.
 
Tot luni, un înalt oficial de la Casa Albă a informat că preşedintele Joe Biden va discuta cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski în zilele ce vor urma convorbirii sale cu preşedintele Putin, conform AFP.
 
Potrivit aceleiaşi surse, preşedintele american "va discuta mai târziu astăzi cu aliaţi europene cheie pentru a coordona mesajul" pe care îl va transmite prin videoconferinţă omologului său rus. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările