VIDEO UPDATE Tentativă de asasinat asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro. Reacţia soldaţilor

VIDEO UPDATE Tentativă de asasinat asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro. Reacţia soldaţilor

FOTO Getty Images

Haos în Venezuela în urma unei încercări de asasinat cu o dronă asupra preşedintelui Nicolas Maduro, aflat în faţa unei mulţimi din Caracas pentru un discurs, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 10.18 Un misterios grup rebel care ar fi compus din civili şi militari a revendicat atentatul care l-ar fi vizat sâmbătă pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, potrivit unui comunicat difuzat pe reţelele sociale, relatează AFP.
 
"Este contrar onoarei militare să-i menţii la guvernare pe cei care au uitat Constituţia şi au făcut din funcţia publică un mod obscen de îmbogăţire", denunţă textul semnat de "Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă".
 
"Nu putem tolera ca populaţia să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu mai aibă valoare, ca sistemul educativ să nu mai înveţe nimic şi să nu facă decât îndoctrinare cu comunism", se mai menţionează în comunicat.
 
"Popor al Venezuelei, pentru ca această luptă de emancipare să fie o reuşită, este necesar să coborâm cu toţii în stradă şi să nu mai plecăm", adaugă textul citat.
 
 
Mai multe drone înarmate cu explozibil au zburat în direcţia lui Maduro în timp ce acesta ţinea un discurs cu ocazia unei parade militare în Capitală.
 
Dronele nu au ajuns până la Maduro şi deocamdată nu este clar dacă au fost doborâte de gloanţele armatei sau dacă au explodat prematur. Preşedintele a supravieţuit nevătămat, în timp ce şapte persoane au fost rănite, a declarat ministrul de informaţii al ţării într-o declaraţie de presă.
 
„La exact 17.14 după-amiază s-au auzit câteva explozii. Ancheta arată în mod clar că acestea provin de la nişte dispozitive asemănătoare unor drone încărcate cu explozibili”, a subliniat Jorge Rodriguez.
 
Forţele de securitate verifică o clădire afectată de explozie FOTO AFP 
 
Momentul de panică generală a fost surprins în timpul difuzării live a paradei şi discursului, cu Maduro şi alţi oficiali care priveau către cer în timp ce vorbeau despre economie. În fundal se aud apoi mai multe explozii, iar în imagini se vede cum soldaţii caută să se adăpostească, pentru ca mai târziu difuzarea să fie tăiată brusc.
 
David Smilde de la Washington Office in Latin America (WOLA), o organizaţie neguvernamentală pentru drepturile omului, a atras atenţia că reacţia soldaţilor, care au fugit de teamă, l-a lăsat vulnerabil pe preşedinte. 
   

 
Mai târziu, Maduro a declarat într-o intervenţie televizată că este bine şi că „toate dovezile” arată că atacul a fost comis de o grupare de dreapta.
 
„Aceasta a fost o încercare de a mă ucide. Astăzi au încercat să mă asasineze”, a precizat Maduro.
 
Acesta a acuzat apoi SUA şi Columbia că alimentează violenţele în Venezuela. De asemenea, Maduro a declarat că e de părere că preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, împreună cu mai mulţi finanţatori din Florida (n.red.: SUA) ar fi vinovaţi de atac.
 
„Nu am nicio îndoială că numele lui Juan Manuel Santos este în spatele acestui atentat”, a dat el asigurări.
 
La Bogota, Guvernul columbian a respins categoric această acuzaţie, pe care a catalogat-o drept ”absurdă”.
 
Un expert din Venezuela citat de Washington Post spune că este posibil ca preşedintele Maduro să folosească încercarea de asasinat pentru a scăpa de oficialii neloiali şi pentru a limita şi mai mult libertăţile.
 
Un misterios grup rebel a revendicat atentatul 
 
Un misterios grup rebel, care ar fi alcătuit din civili şi militari, a revendicat acţiunea, într-un comunicat difuzat pe reţele sociale.
 
„Este contrar onoarei militare să-i menţii la guvernare pe cei care au uitat Constituţia şi au făcut din funcţia publică un mod obscen de îmbogăţire. Noi nu putem să tolerăm ca populaţia să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu mai aibă valoare, ca sistemul de educaţie să nu mai înveţe nimic şi să nu facă decât să îndoctrineze cu comunism. Popor al Venezuelei, pentru ca această luptă de emancipare să fie o reuşită, este necesar să coborâm cu toţii în stradă şi să nu mai plecăm”, se arată în acest text, semnat de ”Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă”, necunoscut până acum.
 
Un martor citat de The Guardian a declarat că imediat după atac a început să înregistreze ce se întâmplă în jurul său, însă un membru al Gărzii Naţionale l-a abordat, i-a luat telefonul şi i-a şters videoclipul.
 
Totodată, jurnaliştii care transmiteau de la eveniment ar fi fost reţinuţi, potrivit unui site independent de ştiri din Venezuela, care explică că fotograful lor a fost eliberat de forţele de ordine abia câteva ore mai târziu de la instaurarea haosului.
 
De altă parte, pompierii de la faţa locului au contestat versiunea guvernului potrivit căreia incidentul a fost un atac asupra lui Maduro şi susţin că haosul a fost provocat de explozia unui simplu rezervor de gaz dintr-un apartament aflat în apropiere, conform Associated Press.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările