VIDEO O copilă de 10 ani a descoperit o supernovă

La doar 10 ani a descoperit o supernovă. Este vorba de o fetiţă din Canada, care se poate mândri cu titlul de cea mai tânără persoană care a făcut o asemenea descoperire. Societatea regală de astronomie din Canada a confirmat reuşita lui Kathryn Aurora Gray, în vârstă de 10 ani, care a deprins pasiunea pentru astrele cereşti de la tatăl său, astronom amator.

Ştiri pe aceeaşi temă

Kathryn din Fredericton, o localitate din estul Canadei, examina pe un monitor imaginile unor galaxii îndepărtate captate cu ajutor unui telescop, când a identificat o supernovă din galaxia UGC 3378, situată la 240 de milioane de ani lumină de Terra, în constelaţia Girafei.

Societatea regală de astronomie din Canada a confirmat existenţa astrului ceresc indicat de copila de 10 ani, care a devenit, astfel, cea mai tânără persoană care a făcut vreodată o asemenea descoperire, transmite AFP.

Alţi astronomi amatori din statele federale Illinois şi Arizona, din SUA, au confirmat, la rândul lor, descoperirea micii canadiene, supernova înregistrată sub numele de "supernova 2010lt" fiind identificată, ulterior, şi de Uniunea Internaţională a Astronomilor, relatează publicaţia "The Star".

O supernovă reprezintă o creştere puternică a luminozităţii unei stele uriaşe, în urma exploziei acesteia. Ea dă impresia că anunţă apariţia unei noi stele, dar marchează de fapt dispariţia violentă a unei stele. Mai precis, în momentul în care o stea masivă ajunge la sfârşitul vieţii ei, combustibilul ei fiind consumat, ea explodează şi se spulberă, provocând o enormă undă de şoc. Steaua începe să strălucească foarte intens, pentru o perioadă scurtă de timp.

Este vorba de un eveniment relativ rar: cea mai recentă supernovă observată în galaxia noastră datează de câteva secole, a precizat Societatea regală de astronomie. Dar este posibil să fie observată cu ajutorul unui telescop care nu trebuie să fie foarte performant.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările