Reacţia lui Macron faţă de ironiile făcute de preşedintele Braziliei pe seama soţiei sale

Reacţia lui Macron faţă de ironiile făcute de preşedintele Braziliei pe seama soţiei sale

Emmanul şi Brigitte Macron FOTO AFP

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a răspuns omologului său brazilian Jair Bolsonaro, după ce acesta din urmă a ironizat-o pe Prima Doamnă a Franţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Emmanuel Macron a deplâns luni cuvintele „extraordinar de nerespectuoase“ ale lui Jair Bolsonaro la adresa soţiei sale Brigitte, ultimul episod de tensiuni între cei doi şefi de stat în legătură cu incendiile din Pădurea Amazoniană, relatează AFP.

Bolsonaro a spus „cuvinte extraordinar de nerespectuoase la adresa soţiei mele“, a declarat Macron în marja summitului G7 de la Biarritz. „Ce să vă spun? Este trist, este trist, dar este trist înainte de toate pentru el şi pentru brazilieni“, a continuat preşedintele francez, subliniind apoi că are speranţa că brazilienii vor avea „foarte rapid“ un „preşedinte care să se comporte la înălţime“.

„Cred că brazilienii, un popor mare, sunt puţin jenaţi să vadă un astfel de comportament“, a mai spus Emmanuel Macron.

Jair Bolsonaro a postat un comentariu jignitor duminică la adresa Primei Doamne a Franţei, Brigitte Macron, în timp ce unul dintre miniştrii săi l-a numit pe şeful statului francez „un cretin oportunist”.

Bolsonaro a reacţionat la o postare ironică la adresa fizicului Primei Doamne a Franţei (66 de ani), care apare într-o fotografie ce o dezavantajează, în comparaţie cu mai tânăra Michelle Bolsonaro (37 de ani), sclipitoare în ziua învestirii soţului său.

„Acum înţelegeţi de ce Macron îl persecută pe Bolsonaro?“, se poate citi alături de fotografiile celor două cupluri prezidenţiale. „Este gelozia lui Macron, pun pariu“, scrie un internaut, a cărui postare a fost preluată de preşedintele brazilian.

„Nu-l umili pe tip - LOL“, a reacţionat într-un comentariu preşedintele Bolsonaro, referindu-se la omologul său francez.

Întrebat de AFP dacă postarea a fost publicată de către şeful statului însuşi, un purtător de cuvânt al Palatului Prezidenţial s-a limitat să afirme: „Nu comentăm".

„Macron nu este la înălţimea acestei dezbateri (cu privire la Amazonia). Nu-i decât un cretin oportunist care caută sprijinul lobby-ului agricol francez“, a scris într-o postare şi ministrul Abraham Weintraub, referindu-se la opoziţia preşedintelui francez faţă de acordul de comerţ liber UE-Mercosur.

Olavo de Carvalho, scriitor şi „guru“ al lui Jair Bolsonaro, exilat în Statele Unite, a inventat numele de „Macrocon“ pe Twitter, într-un moment în care tabăra lui Bolsonaro s-a dezlănţuit împotriva preşedintelui francez.

Aceste atacuri inedite marchează o escaladare făţişă a tensiunilor între Brasilia şi Paris, care s-au accentuat în ultimele zile în urma presiunilor exercitate de Franţa, gazda summitului G7, asupra lui Jair Bolsonaro pentru a acţiona mai ferm împotriva incendiilor dramatice din Amazonia, notează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: