Primarul Kabulului, despre slujbele permise femeilor în administraţia publică: „De exemplu, există toalete publice pentru femei în bazare”

Primarul Kabulului, despre slujbele permise femeilor în administraţia publică: „De exemplu, există toalete publice pentru femei în bazare”

Femeie afgană trece pe lângă fostul Minister al Afacerilor Femeilor ănlocuit cu Ministerul Moravurilor FOTO EPA-EFE

Primarul în exerciţiu al capitalei Kabul a dispus că doar angajatele primăriei a căror muncă este de neînlocuit se pot întoarce la muncă, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Kabulului Mayor Hamdullah Nohmani a anunţat practic duminică că femeile nu pot lucra în funcţii publice după ce a exemplificat ce muncă ar putea face femeile în clădirile guvernamentale.
De pildă, femeile de serviciu care se ocupă cu spălarea toaletelor pot reveni la serviciu.
 
Potrivit cifrelor oferite de Nohmani muncipalitatea are 2.930 de angajaţi din care 27% sunt femei.,
Ordinul semnalează că, în ciuda asigurărilor de respectare a drepturilor femeilor, femeile vor avea restricţii severe în ce priveşte munca.
 
„Iniţial le-am permis tuturor să se prezinte la îndatoririle lor, dar apoi Emiratul Islamic a decis că este necesar ca pentru o perioadă de timp munca lor să se oprească. Astfel le-am permis să muncească doar femeilor de care aveam nevoie, adică pentru slujbele pe care bărbaţii nu le puteau face, sau care nu sunt meseria unui bărbat ... De exemplu, există toalete publice pentru femei în bazare”, a spus Nohmani, folosind numele oficial pentru talibani.
 
El a adăugat că munca lor va fi făcută momentan de bărbaţi şi „până când situaţia va ajunge la o stare normală, le-am cerut să rămână acasă”.
 
Remarcile sale vin în aceeaşi zi în care activistele pentru drepturile femeilor au cerut educaţie pentru fete şi participarea femeilor la guvern la protestele de duminică.
 
Femeile au mărşăluit în faţa unei clădiri din Kabul care a găzduit cândva Ministerul Afgan al Afacerilor Femeilor şi care găzduieşte acum Ministerul pentru Propagarea Virtuţilor şi Prevenirea Viciului sub talibani, potrivit unui banner afişat  deasupra clădirii şi văzut de o echipă CNN vineri pe teren.
 
Marşul de duminică a fost organizat de Partidul Mişcarea pentru Schimbare, o mişcare a societăţii civile a femeilor condusă de Fawzia Koofi, fost parlamentar afgan, negociator de pace şi activistă pentru drepturile femeilor.
 
„În timpul şi înainte de negocieri talibanii au declarat că femeile au dreptul să lucreze şi să studieze în conformitate cu legea islamică, dar ceea ce se întâmplă astăzi în Afganistan este contrar promisiunilor făcute de talibani şi împotriva valorilor islamice.Cum interziceţi unei generaţii să citească şi să scrie, nu este o problemă socială că unui grup de oameni i se interzice studiul, viaţa şi libertatea”, a spus Koofi prin intermediul conferinţei web, din afara Afganistanului. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările