Premierul Naftali Bennett avertizează Iranul după atacul din Marea Arabiei: Israelul este pregătit să „acţioneze singur”

Premierul Naftali Bennett avertizează Iranul după atacul din Marea Arabiei: Israelul este pregătit să „acţioneze singur”

Naftali Bennett FOTO EPA-EFE

Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat marţi regimul de la Teheran că ţara sa este pregătită să „acţioneze singură” ca răspuns la atacul împotriva petrolierului Mercer Street.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul israelian are dovezi ale atacului Iranului împotriva Mercer Street şi urmează să le prezinte ambasadorilor statelor din Consiliul de Securitate al ONU.

„Iranul ştie deja preţul care trebuie plătit atunci când cineva ne ameninţă securitatea. Iranienii trebuie să înţeleagă că este imposibil să stea liniştiţi la Teheran şi să incendieze de acolo tot Orientul Mijlociu. Asta s-a terminat”, a spus Bennett, citat de agenţiile de presă EFE şi Agerpres.

„Nu există nicio îndoială că Iranul se află în spatele atacului” împotriva Mercer Street, a insistat premierul israelian, subliniind că a furnizat probe în acest sens Statelor Unite şi Regatului Unit.

„Încercăm să-i raliem şi pe alţii, dar în acelaşi timp ştim să acţionăm singuri”, a avertizat el.

De la Washington, secretarul de stat Antony Blinken a promis luni un „răspuns colectiv” împotriva Iranului.

Atacat joia trecută în Marea Arabiei, petrolierul Mercer Street, operat de o companie a omului de afaceri israelian Eyal Ofer, a ancorat marţi în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite.

Un român şi un britanic au murit în urma atacului împotriva Mercer Street.

Ambasadorii Iranului la Bucureşti şi la Londra au fost convocaţi luni pentru a oferi explicaţii.

În prima sa reacţie în legătură cu atacul din Marea Arabiei, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Iranului „trebuie să suporte consecinţele”.

Ministrul britanic de Externe a denunţat un atac „deliberat, ţintit şi ilegal” care constituie „o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran”.

„Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”, a reacţionat diplomaţia română.

Teheranul a respins acuzaţiile aduse împotriva sa şi a lansat un avertisment. „Republica Islamică Iran nu ezită să-şi protejeze interesele naţionale şi de securitate şi va răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, citat de Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările