Ofensiva lui Bashar al Assad obligă mii de civili să fugă în Turcia

Ofensiva lui Bashar al Assad obligă mii de civili să fugă în Turcia

Bashar al Assad vrea să recâştige teritoriile care au ieşit de sub controlul său

Mii şi mii de civili din nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, au pornit luni către Turcia în urma ofensivei declanşate de preşedintele Bashar al-Assad.

Ştiri pe aceeaşi temă

Forţele guvernamentale siriene, ajutate de forţele ariene ruseşti, au intensificat campania de recucerire a provinciei Idlib, ultima reduc a rebelilor, unde aceştia s-au refugiat cu milioanele din alte părţi ale Siriei, pe parcursul războiului civil care durează de nouă ani.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că forţele preşedintelui Assad au cucerit 22 de oraşe începând de vineri şi au obţinut controlul asupra unei autostrăzi strategice din Idlib, care face legătura între capitala Damasc şi Alep, în nordul Siriei.

Armata siriană a încercuit şi este pe cale să captureze Maarat al-Numan, un centru urban aflat la 33 de kilometri sud de Idlib. Capturarea acestui oraş va marca un progres semnificativ pentru campania lui Assad de a redobândi controlul total asupra Siriei.

Un lucrător umanitar care a publicat un video din Maarat al-Numan a spus că oraşul a fost devastat în ultimele zile de un asalt cu bombe şi rachete.

Autorităţile din Damas şi Moscova afirmă că se luptă cu militanţii jihadişti care şi-au intensificat atacurile împotriva civililor din Alep, dar organizaţiile pentru drepturile omului şi lucrătorii umanitari spun că atacurile aeriene au demolat spitale, şcoli şi alte zone civile.

Noile lupte au loc în pofida unui armistiţiu convenit pe 12 ianuarie între Turcia şi Rusia, care susţin forţe opuse în conflict.

”În ultimele zile am văzut mii de persoane dizlocate şi vorbim despre cel puţin 50.000 în ultimele patru zile”, a declarat Fouad Sayed Issa, lucrător umanitar la Violet Organization din nordul Siriei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: