Un cutremur de magnitudine 5,6 s-a produs, miercuri seara, în vestul Turciei

0
0
Epicentrul cutremurului a fost în zona Kirkagac, în vestul Turciei, la circa 230 de kilometri sud de oraşul Istanbul. FOTO U.S. Geological Survey
Epicentrul cutremurului a fost în zona Kirkagac, în vestul Turciei, la circa 230 de kilometri sud de oraşul Istanbul. FOTO U.S. Geological Survey

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea preliminară de 5,6 grade s-a produs, miercuri seară, în vestul Turciei, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).

Seismul a avut loc la ora 21.22, la adâncimea de 8,6 kilometri, relatează Mediafax.

Epicentrul cutremurului a fost în zona Kirkagac, în vestul Turciei, la circa 230 de kilometri sud de oraşul Istanbul.

Mai mulţi cercetători au afirmat că Turcia riscă să fie lovită de un cutremur devastator de până la 7,4 pe scara Richter, relata anterior publicaţia The Sun.

O energie „considerabilă” s-a acumulat de-a lungul faliei nord anatoliene în Marea Marmara - sursa ultimului cutremur major care a lovit Istanbul în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Câţiva cercetători din Germania, Franţa şi Turcia au realizat mai multe măsurători, în urma cărora au concluzionat că un cutremur uriaş se apropie de Turcia, potrivit lucrării lor, publicată în Nature Communication.

Studiul a menţionat şi că este „binecunoscut faptul că oraşul Istanbul şi populaţiile aflate de-a lungul coastelor Mării Marmara au fost anterior afectate în mod sever de cutremure survenite în urma afundării faliei nord anatoliene în Marea Marmara.

Unele dintre cutremurele produse în zonă au fost urmate de valuri uriaşe. În ultimele 20 de secole, s-au produs şase astfel de cutremure care au lăsat în urmă pagube însemnate. 

De exemplu, un cutremur cu o magnitudine de aproximativ 7,5 a lovit Istanbul, pe 22 mai 1766, declanşând o catastrofă în capitala Turciei: inundaţiile au distrus portul, numeroase locuinţe şi au lăsat mii de victime în urma lor.

Turcia este traversata de mai multe plăci tectonice importante - Eurasia, Africa, Arabia şi Anatolia.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite