O inflamaţie rară a măduvei spinării adăugată pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca

O inflamaţie rară a măduvei spinării adăugată pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia pentru siguranţă a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat vineri adăugarea unei inflamaţii rare a măduvei spinării, numită mielită transversală, pe lista efectelor adverse ale vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vaccinul AstraZeneca a suferit mai multe eşecuri în ceea ce priveşte întârzierele de producţie dar şi investigaţii din partea autorităţilor de reglementare. În unele cazuri, investigaţiile au dus la restricţionarea sau oprirea utilizării vaccinului pe teritoriul unor ţări, relatează news.ro

Comisia pentru siguranţă a Agenţiei Europene a Medicamentului a recomandat adăugarea mielitei transversale pe lista efectelor adverse. Aceasta se caracterizează printr-o inflamaţie a uneia sau a ambelor părţi ale măduvei spinării. Poate provoca slăbiciune la nivelul picioarelor şi mâinilor. De asemenea poate provoca simptome senzoriale, probleme ale funcţiei vezicii urinare şi a intestinului.

EMA a recomandat includerea unui avertisment similar şi pentru vaccinul Johnson&Johnson. Comisia a ajuns la această concluzie după ce a analizat datele şi a evidenţiat faptul că o relaţie cauzală între cele două vaccinuri şi această inflamaţie rară a măduvei spinării este cel puţin o posibilitate rezonabilă.

Nu au fost furnizate informaţii din partea EMA cu privire la câte cazuri au fost raportate după vaccinare, dar s-a precizat că mielita transversală a fost adăugată ca reacţie adversă cu frecvenţă necunoscută la informaţiile despre vaccin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările