Nursultan Nazarbaev, „părintele” independenţei şi conducătorul din umbră al Kazahstanului, cere susţinerea actualului preşedinte

Nursultan Nazarbaev, „părintele” independenţei şi conducătorul din umbră al Kazahstanului, cere susţinerea actualului preşedinte

Nursultan Nazarbaev

Nursultan Nazarbaev, fostul lider al Kazahstanului, dă asigurări că se află în ţară şi cere susţinerea actualului preşedinte, Kasîm-Iomart Tokaev.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimele zile circulau zvonuri potrivit cărora Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a luat calea exilului împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale, din motive de securitate, scrie agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Elbaşî (.r. - părintele naţiunii) se află la Nur-Sultan (capitala kazahă). Poartă diverse consultări şi se află în contact direct cu preşedintele”, a declarat Aidos Ukibai, purtător de cuvânt al fostului şef de stat, citat de agenţia de presă rusă Interfax. Potrivit acestuia, Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019, a purtat în ultimele zile mai multe convorbiri telefonice cu lideri ai ţărilor „prietene”.

„Elbaşî îi sună pe toţi să strângă rândurile în jurul preşedintelui Kazahstanului pentru a depăşi provocările actuale şi a garanta integritatea ţării noastre”, a declarat Ukibai.

După ce a demisionat din funcţia de şef al statului, Nazarbaev a condus Consiliul de Securitate, funcţie la care a renunţat la 5 ianuarie, odată cu izbucnirea actualelor proteste. Printre sloganurile strigate în aceste zile de manifestanţi figurează şi formula deja tradiţională „Shal, ket!” (Cară-te, moşule! - n.r), scrie digi24.

Rudele sale, care au strâns o avere uriaşă în interiorul şi în afara ţării, au acuzat forţele de securitate că au pus la cale o lovitură de stat, scrie EFE, care aminteşte că fostul şef al Comitetului de Securitate Naţională (CSN), Karim Masimov, a fost arestat pentru înaltă trădare.

Fostul consilier prezidenţial Ermuhamet Ertisbaev l-a acuzat pe Masimov că a ascuns ani la rând existenţa unor tabere de antrenament, unde ar fi fost instruiţi participanţii la actualele proteste antiguvernamentale. „Este o îngrozitoare crimă de stat”, a spus Ertisbaev.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările