NATO creează o coaliţie-cheie împotriva Statului Islamic. Turcia va servi drept bază de operaţiuni

NATO creează o coaliţie-cheie împotriva Statului Islamic. Turcia va servi
drept bază de operaţiuni

MIlitanţi ai Statului Islamic

La summitul NATO din Ţara Galilor, care s-a încheiat ieri, SUA au anunţat stabilirea unei „coaliţii-cheie“ formată din zece state, care vor coopera în lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI).

Ştiri pe aceeaşi temă

Din „coaliţia-cheie“, anunţată de SUA şi care se va opune Statului Islamic, fac parte zece naţiuni. Pe lângă America, ţările implicate sunt Australia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Turcia, potrivit „Business Insider“.
 
Rolul Turciei în această coaliţie poate fi destul de delicat deoarece va servi ca „bază“ pentru operaţiunile anti-SI. Secretarul General al Apăririi din SUA, Chuck Hagel, se va îndrepta spre Ankara săptămâna viitoare.
 
Dacă lăsăm SI să-şi facă de cap înseamnă să lăsăm un cancer să-şi facă treaba, lucru care ne va afecta pe termen lung“, a declarat şi Secretarul de Stat al SUA, John Kerry.
 
Anunţul NATO vine pe fondul ştirilor potrivit cărora „liderul suprem al Iranului a aprobat cooperarea cu SUA ca parte a luptei împotriva SI“, după cum anunţa BBC zilele trecute. Potrivit raportului, „Ayatollahul Khamenei a autorizat comandantul trupelor iraniene să-şi coordoneze operaţiunile militare cu forţele americane, irakiene şi kurde“.
 
Ministrul de Externe iranian a negat ştirile, deşi jurnalista Christiane Amanpour de la CNN notează că această cooperare are deja loc la un anumit nivel. Cazul implicării Iranului este mai sensibil. Evident există puncte cheie în conflictul dintre Iran şi SUA, unul dintre ele fiind controversatul program nuclear al Iranului. O nouă rundă de discuţii pe această temă va avea loc la New York luna aceasta, anunţă „Business Insider“.
 
În acest moment, noua „coaliţie-cheie“ nu include nicio ţară din Orientul Mijlociu, deşi Emiratele Arabe Unite şi-au declarat suportul. Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au exclus orice cooperare cu guvernul sirian al lui Bashar al-Assad. Însă, o operaţiune militară în Siria care are ca ţintă SI îi va întări poziţia lui Al-Assad.
 
Trebuie să îi atacăm în moduri în care să prevenim preluarea de teritoriu, să întărim forţele de securitate irakiene sau altele din regiune care sunt pregătite să lupte împotriva SI, însă fără să trimitem trupe de-ale noastre“, a specificat Kerry în cadrul întâlnirii.
 
Eforturile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste au luat amploare pe fondul ultimelor filme date publicităţii de SI, cu decapitările a doi jurnalişti americani: James Foley şi Steven Sotloff. SUA speră că aliaţii vor dezvolta un plan cuprinzător pentru combaterea SI până la şedinţa anuală a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, ce va avea loc în luna septembrie la New York.

 

Citeşte şi:
 
„Mâna dreaptă“ a liderului grupării Stat Islamic a fost ucis într-un raid, anunţă armata irakiană
 
„Mâna dreaptă“ a liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis joi în urma unui raid aerian al armatei irakiene în nordul ţării, a anunţat şeful Statului Major, generalul Babaker Zebari, citat de AFP.
 
 
Doi înalţi reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Franţa au condamnat azi viguros decapitarea celui de-al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, revendicată de jihadiştii din Statul Islamic (SI), oameni pe care îi consideră „terorişti” care întreprind acţiuni contrare învăţăturilor islamului, potrivit „Le Figaro”.
 
 
Un jurnalist kosovar specialzat în probleme legate de influenţa islamului în politică a anunţat miercuri că a fost ameninţat cu „decapitarea“ de islamiştii din Kosovo, la o zi după ce un al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, a fost executat prin decapitare de insurgenţii din Stat Islamic.
 
 
Statul Islamic îl ameninţă pe liderul de la Kremlin, într-un mesaj video postat pe Internet, că va elibera Cecenia şi Caucazul. Printre jihadiştii care transmit mesajul se află şi unul care vorbeşte limba rusă şi care afirmă că toată tehnica militară de care dispun provine din Rusia.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările