Mohamed ElBaradei, numit premier interimar al Egiptului

Mohamed ElBaradei, numit premier interimar al Egiptului

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei, reprezentantul opoziţiei egiptene şi fost candidat în cursa prezidenţială, a fost numit sâmbătă premierul Egiptului, a anunţat mişcarea Tamarod, aflată la originea revoltei populare care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unei surse militare citate de agenţia franceză de ştiri, ElBaradei va depune jurământul în funcţia de prim-ministru în cursul serii de sâmbătă. Agenţia de presă egipteană MENA a informat că ElBaradei l-a întâlnit sâmbătă pe preşedintele interimar Adly Mansour, care, imediat după ce a preluat funcţia supremă în stat, a dizolvat Parlamentul, în care se aflau mulţi simpatizanţi ai preşedintelui Morsi.

ElBaradei (71 de ani) a fost mandatat de principala coaliţie a opoziţiei, Frontul Salvării Naţionale (FSN), şi de grupurile de tineret care au condus protestele anti-Morsi să negocieze cu forţele armate şi a fost prezent atunci când comandantul acestora din urmă, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a anunţat miercuri preluarea puterii în Egipt de către armată.

Mohammed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2005, pentru activitatea sa în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică,  a revenit în Egipt, în 2010, pentru a se opune regimului Mubarak. El a susţinut activ revolta împotriva regimului Mubarak din iarna anului 2011.

„Este o personalitate internaţională, popular în rândul tinerilor, şi crede într-o democraţie care să includă toate forţele politice. Este, de asemenea, popular în rândul unora dintre grupurile islamiste”, a afirmat o sursă apropiată de comandamentul militar.

Potrivit unor surse politice, ElBaradei ar fi o personalitate agreată şi de guvernele occidentale, care au evitat cu orice preţ să numească înlăturarea de la putere a lui Mohamed Morsi şi a Fraţilor Musulmani o lovitură de stat militară.

În 2012, după înlăturarea de la putere a lui Mubarak, ElBaradei a intenţionat să candideze pentru şefia statului, însă, într-un ultim moment, s-a răzgândit.

Miercuri, ElBaradei a fost numit liderul opoziţiei, conducând o alianţă de liberali şi de partide de stânga.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările