Marele accelerator de particule va fi oprit timp de un an pentru reparaţii

Marele accelerator de particule va fi oprit timp de un an pentru reparaţii

Acceleratorul de particule va fi din nou oprit

Din cauza unor greşeli făcute la construirea acceleratorului de particule, LHC (Large Hadron Collider) va fi închis pe o perioadă de un an pentru reparaţii, a anunţat unul dintre directorii proiectului de la Geneva, transmite BBC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Steve Myersa declarat că aceste erori nu vor lăsa aparatul să ajungă la potenţialul său maxim doi ani de acum înainte. Acceeratorul va fi oprit până la sfârşitul lui 2011, timp în care se vor remedia probleme legate de siguranţa tunelului propice pentru ciocnirea protonilor.

Acceleratorul a fost pornit recent, după 14 luni de stagnare, care a urmat accidentului din 14 septembrie, aminteşte BBC News. 

Este vorba despre ceva care, cu mult mai multe resurse şi mult mai multă forţă de muncă şi control asupra calităţii, ar fi putut fi evitat, dar mi-este greu să cred că a fost o greşeală de design, a declarat Myers.

Fraza standard ar fi că LHC este un prototip propriu. Împingem tehnologia către limitele sale.

Nu auziţi despre celelalte mii de sute de mii de zone în care lucrurile au mers incredibil de bine.

Când vorbim despre un aparat precum LHC, nu construieşti decât unul şi pe acesta doar o singură dată.

Cercetătorul a mai precizat că a dou aproblemă este legată de învelişul de cupru al superconductorilor din tunelul subetran de 27 de kilometri aflat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.

Pentru o fracţiune de microsecundă, Large Hadron Collider îşi propune să recreeze condiţiile ce au urmat fenomenului de Big Bang, la crearea Univesrului, când particulele elementare nu se asociaseră pentru a forma atomii.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările