Londra, Houston şi Shanghai ar putea avea aceeaşi soartă ca Atlantida

Londra, Houston şi Shanghai ar putea avea aceeaşi soartă ca Atlantida

Inundaţii în Houston

Potrivit unui nou raport publicat de ONG-ul britanic Christian Aid, unele metropole se vor confrunta cu inundaţii violente în viitor, deoarece creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice curente pune în pericol siguranţa şi dezvoltarea urbană.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce naţiunile s-au întâlnit săptămâna trecută în Coreea de Sud pentru a discuta despre limitarea încălzirii globale la 1,5 grade, Christian Aid, un ONG din Londra, a avertizat că unele oraşe portuare ar putea deveni foarte vulnerabile la viitoarele furtuni şi inundaţii, raportează site-ul oficial al organizaţiei.

Nivelul apelor ar putea creşte cu peste 40 de centimetri în cazul în care încălzirea globală nu va fi limitată la 1,5 grade Celsius, se menţionează în raport.

Schimbările climatice ar putea „multiplica ameninţarea“ reprezentată de problemele actuale ale metropolelor, precum subsidenţa, surparea, extracţia apelor din subteran şi planificarea urbană deficitară.

Subsidenţa este o problemă veche a Londrei, fiind în mare parte un efect al ultimei ere glaciare - gheţarii care apăsau pe solul Scoţiei şi provocau o ridicare a zonelor aflate la sud s-au topit şi au inversat acest fenomen. Pe lângă această ameninţare, capitala Marii Britanii este totodată vulnerabilizată de creşterea nivelului mărilor, oraşul fiind nevoit să facă uz din ce în mai des de principala sa stavilă în calea inundaţiilor, Bariera Tamisei, se arată în raport. În 1984, când bariera a fost inaugurată, se estima că aceasta va fi folosită efectiv de până la trei ori pe an, însă în prezent numărul utilizărilor a ajuns la şase-şapte.

Oraşul american Houston din Texas a devenit la rândul său vulnerabil la inundaţii şi surpare ca urmare a extracţiei apelor subterane necesare populaţiei, dar şi a exploatării petrolului şi gazelor, iar creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi furtunile intense vor exacerba această problemă, potrivit analizei.

În urmă cu trei ani, autorităţile guvernamentale din Bangkok au publicat un raport potrivit căruia oraşul ar putea fi inundat, scufundându-se ca urmare extracţiei apelor subterane şi a clădirilor grele care exercită presiune pe straturile sedimentare. Pentru metropola aflată la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, creşterea nivelului oceanelor nu face decât să înrăutăţească situaţia.

Shanghai este o altă metropolă în care extracţia apelor subterane a provocat fenomenul de subsidenţă, iar clădirile grele apasă pe straturile sedimentare pe care sunt construite, în ciuda măsurilor luate pentru combaterea acestor probleme.

Manila din Filipine, Jakarta din Indonezia, Lagos din Nigeria şi Dhaka din Bangladesh sunt de asemenea ameninţate de probleme precum subsidenţa, extracţia apelor subterane, lipsa unei drenări adecvate, greutatea din ce în ce mai mare a clădirilor care apasă pe sol şi pierderea metodelor naturale de protecţie contra inundaţiilor, precum mangrovele.

Pe fondul ameninţării din ce în ce mai pregnante a creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, fenomen determinat de schimbările climatice, se impun abordarea cauzelor scufundării oraşelor şi adoptarea unor măsuri concrete şi mai rapide pentru scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, atrage atenţia raportul.

„Începem să vedem ce se întâmplă când schimbările climatice acţionează ca un multiplicator al ameninţării“, a avertizat autoarea raportului, dr. Kat Kramer.

„Ne situăm deja la pragul de circa 1 grad Celsius de încălzire şi avem o privire de ansamblu a ceea ce se întâmplă dacă depăşim (pragul de) 1,5 grade Celsius. Şi mai îngrijorător, lumea se îndreaptă în prezent către o încălzire de peste 3 grade Celsius, care ar avea consecinţe dezastruoase pentru milioane de persoane din oraşele situate în zonele de coastă“, a adăugat cercetătoarea.

Oraşele prezentate în acest raport, intitulat „Oraşele scufundate“ sunt capitala indoneziană Jakarta, oraşul petrolier american Houston, metropola britanică Londra, centrul financiar internaţional Shanghai, cel mai mare oras din Nigeria Lagos, capitala filipinez Manila, capitala Bangladeshului, Dacca, dar şi capitala Thailandei, Bangkok, cunoscut pentru templele sale bogat decorate şi străzile pline de viaţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările