Prima concesie a lui Bashar al-Assad: autorităţile siriene permit femeilor şi copiilor să părăsească zona asediată a oraşului Homs

Prima concesie a lui Bashar al-Assad: autorităţile siriene
permit femeilor şi copiilor să părăsească zona asediată a oraşului Homs

Stradă din Homs, în urma asediului forţelor armate siriene. FOTO: AFP

Regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad a luat decizia de a permite femeilor şi copiilor din zona asediată a oraşului Homs să părăsească aria aflată sub conflict armat de aproape 600 de zile, a anunţat luni mediatorul Naţiunilor Unite, Lakhdar Brahimi, informează AFP.

„Guvernul sirian ne-a zis că femeile şi copii pot pleca deîndată” a declarat mediatorul Naţiunilor Unite în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a punctat şi faptul că speră ca persoanele în cauză să se poată mişca repede în cursul zilei de luni.

Potrivit sursei citate aceştia ar urma să se deplaseze spre centrul ţării. De asemenea, Brahimi a adăugat că deja a vorbit cu forţele rebele din Homs şi acestea l-au asigurat că nu vor împiedica deplasarea camioanelor în care vor fi transportaţi locuitorii oraşului sirian.

Acest „compromis” a fost confirmat şi de ministrul-adjunct al Afacerilor Externe, Faisal Makdad, în cadrul unei conferinţe de presă separate unde a subliniat că şi el, „personal”, a încercat în ultimii doi ani să scoată din oraş femeile şi copiii, dar „toate tentativele au fost împiedicate de grupările armate”.

Rebelii au cerut autorităţilor să aibă grijă de civilii din Homs care „mor de foame”, să dea dovadă că pot lua o decizie politică şi caută o decizie politică, nu una care implică forţa militară.

Potrivit forţelor armate rebele în Homs sunt 500 de familii de civili asediate, afectate de lipsa proviziilor. De asemenea, există şi foarte mulţi răniţi aflaţi într-o stare gravă.

Mediatorul ONU s-a declarat mulţumit de rezultatele negocierilor din ultimele două zile. Acesta a precizat că speră ca „această stare de spirit”, începerea compromisurilor între cele două tabere, să continue în perioada următoare.       

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: