Gorbaciov îndeamnă la eforturi urgente în vederea împiedicării relansării unei curse a înarmării nucleare

Gorbaciov îndeamnă la eforturi urgente în vederea împiedicării relansării unei curse a înarmării nucleare

Mihail Gorbaciov FOTO AFP

Fostul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a apreciat joi că este urgent să se depună eforturi în vederea împiedicării unei noi curse a înarmării, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Sper ca o cursă a înarmării să poată să fie oprită şi să putem continua dezarmarea nucleară” pe care a lansat-o împreună cu fostul preşedinte american Ronald Reagan, a declarat Gorbaciov.
 
Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a făcut această declaraţie după ce a participat, la Moscova, la premiera unui film al lui Werner Herzog care are la bază discuţii ale sale cu acesta.
 
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luna trecută că intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), pe care Gorbachev şi Reagan l-au semnat către sfârşitul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Rusia că-l încalcă.
 
Gorbaciov, care a preluat puterea în 1985, a demisionat de Crăciun, în 1991, după implozia blocului sovietic, se bucură de o apreciere internaţională tocmai din cauza rolului pe care l-a jucat în încheierea Războiului Rece.
 
Însă el este criticat frecvent acasă, unde mulţi îl consideră vinovat de sfârşitul Uniunii Sovietice şi de sărăcia şi haosul politic care au urmat.
 
Gorbaciov s-a declarat, tot joi, separat, îngrijorat de ”încercări de a duce lumea înapoi în trecut”, avertizând că o relansare a cursei înarmării constituie cel mai mare pericol.
 
El s-a declarat profund îngrijorat de faptul că ”unii vorbesc despre un război nuclear ca despre un lucru permis, se pregătesc pentru asta şi-i discută posibilele scenarii”.
 
Fostul lider sovietic a subliniat că a convenit cu Reagan că ”un război nuclear nu poate fi câştigat şi trebuie să nu fie purtat vreodată”, o declaraţie care, în opinia sa, trebuie reamintită în prezent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările