Controversă în Africa de Sud. Fraţii defunctului rege al naţiunii Zulu, acuzaţi că ar fi otrăvit-o pe regină: „Oamenii ne cred criminali”

Controversă în Africa de Sud. Fraţii defunctului rege al naţiunii Zulu, acuzaţi că ar fi otrăvit-o pe regină: „Oamenii ne cred criminali”

Mantfombi regina regentă a naţiunii Zului din Africa de Sud a murit pe 29 aprilie FOTO captură You Tube/SABC News

O dispută privind succesiunea la tron în cadrul monarhiei Zulu din Africa de Sud a luat naştere după moartea pe 29 aprilie a reginei regente Mantfombi, soţia defunctului rege Goodwill Zwelithini. Membri ai familiei regale sunt acuzaţi că ar fi otrăvit-o pe aceasta pentru a prelua puterea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Naţiunea Zulu din Africa de Sud se află în mijlocul unei dispute la tribunal pentru succesiunea la tron după ce prima soţie a defunctului rege Zwelithini contestă validitatea testamentului acestuia. Mai mult, Prinţesa Thembi, cumnata reginei regente Mantfombi, care a murit pe 29 aprilie după doar o lună de domnie, ar fi acuzată de alţi membri ai numeroasei familii regale că ar fi otrăvit-o.
 
„Oamenii cred că suntem criminali”, s-a plâns prinţesa Thembi  presei locale în mijlocul unui scandal în familia regală iscat după moartea „Marii regine” Mantfombi, a treia soţie a defunctului monarh Zwelithini.
 
Acesta a avut şase soţii şi 28 de copii, dar doar regina Mantfombi. care a murit luna trecută în urma unei boli neprecizate, avea descendenţă regală, astfel că doar fiul său, prinţul Misuzulu, 47 de ani, ar avea dreptul la tron.
 
Prima soţie a defunctului rege Zwelithini,  Sibongile Dlamini, şi cele două fiice pe care le-a avut cu acesta, contestă la tribunal semnatura acestuia din testament, despre care susţine că ar fi falsificată. Aceasta solicită 50% din moştenire şi recunoaşterea sa ca singura soţie legală a lui Zwelithini.
 
În Africa de Sud, regele nu are putere politică, având doar un rol ceremonial, dar are o influenţă puternică în societate şi dispune de un buget anual din bani publici de peste 4,9 milioane de dolari americani.
 
O dispută publică are loc între pe de o parte prinţesa Thembi, o soră a defunctului rege şi alţi fraţi ai acestuia, şi premierul reginei regente defuncte Mantfombi, Mangosuthu Buthelezi.
 
Buthelezi i-a acuzat pe aceştia că vor să-l „înfăţişeze ca autorul zvonurilor că Maiestatea sa a fost otrăvită” şi chiar a pus la îndoială faptul că sunt membri ai familiei regale. 

Lupta este pentru influenţă şi putere şi cine ar fi în drept să se bucure de respectul naţiunii Zulu, cea mai importantă din Africa de Sud, cu 11 milioane de supuşi, scrie BBC.
 
Defunctul rege Goodwill Zwelithini a domnit 40 de ani şi a acces la tron după trei ani în care a trebuit să ascundă în urma unor ameninţări cu moartea. De altfel, naţiunea are un istoric marcat de lupte pentru putere: regele războinic Shaka a fost ucis de fraţi săi vitregi.
 
Tocmai pentru a evita eventuale contestaţii, Zwelithini a lăsat prin testament dispoziţii ca una din soţiile sale să fie regentă până la numirea unui succesor, dar acesta a murit înainte să-şi poată duce la capăt acest rol.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările