Scandal diplomatic: avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze de urgenţă din cauza unor zvonuri că Edward Snowden s-ar afla la bord

Scandal diplomatic: avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze de urgenţă din cauza unor zvonuri că Edward Snowden s-ar afla la bord

Avionul în care se afla preşedintele Evo Morales a aterizat forţat în Austria. FOTO: Reuters

Avionul oficial în care se afla Evo Morales, preşedintele Boliviei, a fost forţat să aterizeze de urgenţă marţi în Austria, în urma unor zvonuri privind prezenţa lui Edward Snowden la bordul aeronavei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile portugheze au refuzat să permită avionului să aterizeze pentru a realimenta la Lisabona, a anunţat furios ministrul Apărării al Boliviei, Ruben Saavedra, pentru CNN. Nici autorităţile franceze nu au permis avionului să intre în spaţiul lor aerian, a continuat oficialul. 

Morales, un preşedinte de stânga cunoscut pentru criticile dure la adresa SUA, se afla în Rusia pentru a participa la o conferinţă internaţională a ţărilor exportatoare de gaze naturale. Acolo, el le-a declarat jurnaliştilor că ar lua în considerare o solicitare de azil dacă Snowden ar face o astfel de cerere. 
 
„Ni s-a spus doar că există unele suspiciuni nefondate cum că Edward Snowden s-ar afla la bord. Nu ştim cine a inventat această minciună. Cineva care vrea să facă rău ţării noastre. Informaţiile care au circulat sunt maliţioase şi au scopul de a face rău acestei ţări”, a dat asigurări David Choquehuanca, ministrul de Externe al Boliviei. 

Într-un interviu acordat marţi noapte unei televiziuni autohtone, vicepreşedintele bolivian a descris situaţia astfel: preşedintele Morales a fost „ostaticul imperialismului”. 
 
„Preşedintele a fost răpit de imperialism şi este ţinut ostatic în Europa”, a spus el, îndemnând proletarii din întreaga lume să protesteze faţă de „acest act de aroganţă imperială”. 


 
 

CITEŞTE MAI MULTE


Ecuadorul l-a ajutat „din greşeală” pe Snowden să fugă din Hong Kong, spune preşedintele ţării

Permisul de tranzit acordat lui Edwaed Snowden, de care „cârtiţa” din CIA s-a folosit pentru a fugi din Hong Kong în Rusia, a fost acordată „din greşeală, fără autorizaţie”, susţine acum Rafael Correa, preşedintele Ecuadorului. Acesta susţine că nu analizează solicitarea lui Snowden pentru azil politic şi că Snowden „este problema şi responsabilitatea Rusiei”.

 
Edward Snowden i-a trimis o scrisoare preşedintelui ecuadorian Rafael Correa, în care îi cere să examineze cererea sa de azil politic. „Rămîn liber şi capabil să difuzez informaţii de interes general. Nu mai contează câte zile îmi vor permite să trăiesc, voi continua să lupt pentru dreptate într-o lume a inegalităţii“, scrie fostul consultant CIA.

Scandalul „trasului cu urechea“ ajunge peste ocean. Spionajul pune în pericol negocierile pentru pactul de liber schimb SUA-UE

„Războiul Rece s-a încheiat”, le-a transmis americanilor purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, imediat după ce Ministerul de Externe de la Berlin l-a chemat pe ambasadorul SUA să dea explicaţii legate de scandalul de spionaj. Aceasta a fost doar una dintre reacţiile capitalelor europene după ce s-a aflat faptul că americanii au monitorizat telefoanele şi computerele din mai multe clădiri de birouri ale UE.

Snowden are tot mai puţine variante: Polonia i-a refuzat cererea de azil politic, Rusia i-a pus condiţii inacceptabile

Edward Snowden, fostul angajat CIA aflat la originea scandalului de spionaj care a pus SUA şi Europa pe jar, a cerut azil politic în peste 20 de ţări, însă rând pe rând acestea au început să-l refuze.

Ecuadorul neagă că i-ar fi oferit documente de călătorie lui Edward Snowden

Guvernul ecuadorian a dezminţit miercuri că i-ar fi furnizat un paşaport fostului consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională Edward Snowden, căutat de Washington sub acuzaţia de spionaj şi având paşaportul revocat de autorităţile americane.


Urzeala teoriilor în cazul Edward Snowden. „Oare Snowden chiar există?“

Se presupune că Edward Snowden a stat, timp de zile întregi, într-un terminal al aeroportului din Moscova, însă nu există nicio dovadă în acest sens. Absenţa sa dă naştere la noi teorii conspiraţioniste, iar Kremlinul profită de pe urma acestei situaţii, notează „Der Spiegel“.

Fostul consultant NSA Edward Snowden, care se află în prezent în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, nu a încălcat legile ruseşti şi are dreptul să plece din Rusia unde doreşte, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările