Drona care l-a ucis pe Soleimani. Cum arată avionul fără pilot MQ-9 Reaper care l-a eliminat pe generalul iranian VIDEO

Drona care l-a ucis pe Soleimani. Cum arată avionul fără pilot MQ-9 Reaper care l-a eliminat pe generalul iranian VIDEO

Dronă MQ-9 Reaper, similară celei folosite pentru uciderea lui Soleimani Foto Getty Images (arhiva)

Generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis vineri într-un atac efectuat cu o dronă MQ-9 Reaper. Aparatul folosit de armata americană face parte dintr-o flotă de 195 de astfel de drone, utilizate pentru misiuni de adunare de informaţii şi pentru lovituri precum cea de vineri de la Bagdad.

Ştiri pe aceeaşi temă

MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri (avioanele de pasageri zboară de obicei la înălţimi între 9.000 şi 12.000 de metri), potrivit mediafax.ro.
 
Drona, produsă de General Atomics Aeronautical Systems, atinge o viteză maximă de 370 de kilometri pe oră şi foloseşte pentru propulsie un motor cu elice, amplasat în zona cozii.
 
Modelul MQ-9 Reaper a fost dat în folosinţă în urmă cu 19 ani. Drona nu are echipaj la bord, ci este controlată de la distanţă, uneori de la mii de kilometri. Armata americană a folosit astfel de dorne în misiuni în Orientul Mijlociu, în timp ce militarii care le controlau se aflau în siguranţă în centre de comandă de pe teritoriul SUA.
 
Drona MQ-9 Reaper parcată într-un hangar în Indiana, SUA
Foto Getty Images
 
Principala armă utilizată de aceste drone este racheta aer-sol AGM-114 Hellfire, care poate fi tulizată şi împotriva unor ţinte aeriene mai încete, precum alte drone sau elicoptere.
 
Potrivit sursei citate, în cazul uciderii lui Soleimani au fost folosite cel mai probabil rachete AGM-114. Rachetele Hellfire au fost modificate recent - varianta AGM-114R9X - fiind exclusă încărcătura explozibilă. Noua variantă loveşte ţinta folosind mai multe lame similare unor săbii - aşa numitele „bombe ninja“ care limitează posibilitatea apariţiei de victime colaterale în cazul atacurilor.
 
 
O drona MQ-9 Reaper a fost prezentată în noiembrie 2019 la un show aerian din statul american Nevada - o apariţie foarte rară pentru un aparat militar de acest tip. PublicaţiaThe Aviationist a descris aeronava drept „aproape silenţioasă“, iar efectul apariţiei asupra publicului a fost cel al transmiterii „unui fior rece colectiv“ printre spectatori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările