Diplomat turc, ucis într-un atac armat la Erbil. Turcia ameninţă să risposteze

Diplomat turc, ucis într-un atac armat la Erbil. Turcia ameninţă să risposteze

FOTO AFP

Un angajat al Consulatului General turc la Erbil a fost ucis miercuri de persoane necunoscute, în timp ce lua masa într-un restaurant în capitala Kurdistanului autonom irakian, un atac armat în urma căruia un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a ameninţat cu un ”răspuns adecvat”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Vom răspunde adecvat autorilor acestui atac laş”, a ameninţat într-un mesaj postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, însă fără să desemneze vinovaţi.
 
Angajatul ”a căzut ca martir”, în urma unui atac armat care a avut loc în exteriorul consulatului, a anunţat Minuisterul turc de Externe într-un comunicat.
 
Un ofiţer de poliţie din Irak a declarat anterior pentru AFP că trei persoane - inclusiv viceconsului turc - au fost ucise într-un atac într-un restaurant.
 
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin a anunţat că autorii erau căutaţi şi a prezentat condoleanţe rudelor victimei.
 
Această regiune kurdă autonomă se află la frontiera cu Turcia.
 
Trupe turce desfăşoară, din mai, în Kudustanul irakian, o operaţiune împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept ”organizaţie teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali.
 
Ofiţerul de polişie din Irak, care a cerut protecţia anonimatului, a adăugat că autorul sau autorii tirurilor aufugit de la faţa locului.
 
Potrivit unui martor, un atacator a pătruns în restaurant, a deschis focul şi apoi a fugit cu un vehocul care-l aştepta afară.
 
Martori au declarat că baraje au fost instituite la faţa locului şi în jurul cartierului Ainkawa, în care se află numeroase restaurante.
 
Acest atac nu a fost revendicat imediat, iar un purtător de cuvânt al aripii armate a PKK, Dyar Denir, a anunţat că acestea nu au vreo legătură cu acest atac armat.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: