Cum a procedat teroristul care a detonat o încărcătură uriaşă de explozivi lângă porţile aeroportului din Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  WAKIL KOHSAR / AFP
FOTO  WAKIL KOHSAR / AFP

New York Times citează oficiali americani care au dezvăluit cum s-a produs atacul la poarta Abbey de la aeroportul „Hamid Karzai” şi cum a procedat teroristul care s-a strecurat prin mulţimea de oameni care aştepta să le fie verificate documentele şi să prindă unul din zborurile de evacuare.

Doar poarta Abbey din cele trei porţi ale aeroportului fusese lăsată deschisă, iar intrarea era gestionată în mare parte de infanterişti americani. Cu doar o zi înainte, ambasada SUA lansase cel mai serios avertisment de până atunci pentru cetăţenii americani potrivit căruia un atac terorist e iminent şi nu trebuie să vină la aeroport. Alte ţări cu cetăţeni de evacuat au emis alerte de securitate similare.

Joi, la 5:48 pm, atacatorul purtând o vestă cu explozivi de 11 kilograme sub haine s-a apropiat de grupul de militari americani care verificau afganii ce sperau să intre în complex, scrie New York Times, citând oficiali americani. S-a aşezat la coadă, aşteptând să-i vină rândul, şi a acţionat înainte de a fi percheziţionat la rândul său, detonând o bombă neobişnuit de mare pentru o vestă de sinucigaş, 11 kilograme faţă de între 2 şi 5 kilograme de explozivi cât sunt ataşaţi de regulă de asemenea veste.

„Este un război dus de aproape - poţi simţi respiraţia persoanei pe care o percheziţionezi”, a spus generalul Kenneth F. McKenzie Jr, şeful Comandamentului Central al SUA, joi, după atac.

Potrivit oficialilor din cadrul Departamentului Apărării, imediat după explozie, luptătorii aflaţi în apropiere au început să tragă şi pesemne că un număr de oameni aflaţi în apropierea porţii Abbey au fost răniţi fiind atinşi de acele gloanţe. În confuzia creată s-a crezut iniţial că au existat doi atacatori şi s-au produs două explozii la distanţă mică una de alta. Pentagonul a anunţat vineri că a existat un singur atac lângă porţile Abbey. Ministerul afgan al Sănătăţii a anunţat un bilanţ de cel puţin 170 de morţi şi peste 200 de răniţi. 

Infanteriştii americani ucişi în atac sosiseră la Kabul cu doar o săptămână înainte şi unii dintre ei erau tineri de 20 de ani aflaţi la prima misiune.

 Deşi un atac terorist era considerat iminent, Pentagonul va trebui să afle cum a fost posibil atacul, în principal cum a reuşit atacatorul să treacă de punctele de control talibane şi dacă nu cumva a fost lăsat să intre în mulţime, relatează New York Times.

La o instalaţie militară bine apărată, securitatea se concentrează pe ceea ce oficialii numesc „apărare în profunzime” ce presupune mai multe straturi de securitate, din care ultimul ar trebui să fie sigur,  or asta a părut imposibil de realizat la aeroportul din Kabul, a declarat Sam Lerman, un veteran al forţelor de securitate a Forţelor Aeriene a cărui unitate a protejat baza aeriană Bagram în Afganistan în 2011 şi 2012, citat de Washington Post.

Gruparea Stat Islamic din Provincia Khorasan s-a înfiiinţat în 2015 şi cuprinde foşti talibani din sud-vestul Pakistanului şi alţi extremişti care nu şi-au găsit locul în mişcarea jihadistă din regiune. Luptătorii lor sunt implantaţi în estul Afganistanului, unde de altfel SUA au lansat atacul cu drone asupra unui membru al grupării aflat într-un vehicul, dar acţionează independent ca nişte „celule” pentru a comite atacuri în Afganistan.

ISIS-K s-a resuscitat după ce au suferit pierderi în 2019 şi 2020. Atacurile lor s-au intensificat în ultimele luni, vizând minorităţi musulmane şiite, jurnalişti şi cetăţeni străini, dar atacând şi infrastructură şi personal militar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite