SUA au lansat un atac cu drone asupra unui membru al ISIS-K din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

Armata americană a anunţat, vineri, că a desfăşurat un atac cu dronă împotriva unui "planificator" al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul, informează AFP.

"Atacul aerian fără pilot s-a produs în provincia Nangahar (est) din Afghanistan. Din primele informaţii, am ucis ţinta vizată", a precizat Bill Urban, de la comandamentul central.

"Din câte ştim, nu au existat victime civile", a anunţat el.

Drona a lovit un vehicul în care se afla un membru ISIS suspectat că plănuia alte atacuri la Kabul alături de un asociat al grupării. Ambii bărbaţi au fost ucişi.

Atacul cu dronă a fost lansat din afara Afganistanului şi a fost autorizat de preşedintele Joe Biden.

„Nu ne  vom lăsa intimidaţi de aceşti terorişti ISIS, misiunea noastră continuă”, a spus joi seara Joe Biden, care a promis că aceşti terorişti vor fi vânaţi şi că SUA au deja unele indicii şi vor fi desfăşurate operaţiuni speciale.

Pe baza unei evaluări preliminare, oficialii americani cred că vesta sinucigaşă utilizată în atac, care a ucis cel puţin 169 de afgani şi 13 militari americani, transporta aproximativ 11 de kilograme de explozivi şi a fost încărcată cu şrapnel, a declarat vineri un oficial american., potrivit AP.

Pentagonul şi-a revizuit evaluarea iniţială conform căreia au existat atentate sinucigaşe în două locuri din afara aeroportului. De fapt, a fost o singură explozie lângă Poarta Abbey, nu şi o a doua lângă hotelul Baron situtat la mică distanţă de areoport.

Emily Harding, fost analist CIA şi director adjunct al personalului pentru Comitetul Senatului de Informaţii, a declarat că se îndoieşte de asigurările lui Biden că Statele Unite vor putea monitoriza şi lovi obiectivele teroriste de dincolo de graniţele Afganistanului. Pentagonul a subliniat că această aşa-numită capacitate „peste orizont”, care include supravegherea şi atacul din zona Golfului Persic, va fi eficientă.

Miercuri seara, agenţiile de informaţii americane erau aproape sigure că un atac era iminent în afara aeroportului din Kabul, de aici şi avertismentul Departamentului de Stat către cetăţenii americani de a părăsi zona imediat, relatează Reuters. Doar 12 ore mai târziu, un sinucigaş a păşii printre mulţimile mari până la o poartă gestionată de trupele americane şi a detonat explozivi, ucigând cel puţin 13 membri ai serviciului SUA şi 79 de afgani.

Printre cele mai presante întrebări pe măsură ce armata SUA lansează investigaţia asupra atacului se numără: Cum a reuşit atacatorul să treacă prin punctele de control talibane? De ce se aflau trupele americane într-un spaţiu atât de aglomerat când ştiau că un atac este iminent?

„A fost un eşec undeva”, a declarat reporterilor generalul Frank McKenzie, şeful Comandamentului Central SUA, la câteva ore după atac, care a fost revendicat de către Statul Islamic Provincia Khorasan (ISIS-K).

Dar, la un moment dat, a adăugat McKenzie, trupele nu au avut de ales decât să intre în contact cu oamenii care încercau să urce în zborurile de evacuare, să îi verifice, să îi caute de arme şi să se asigure că nu reprezintă o ameninţare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite