Copiii dintr-o regiune din Mexic învaţă cum să folosească arme de foc ca să-şi apere comunităţile de bande criminale

Copiii dintr-o regiune din Mexic învaţă cum să folosească arme de foc ca să-şi apere comunităţile de bande criminale

Copiii mexicani sunt invatati sa foloseasca arme ca sa-si apere comunitatea FOTO Getty images via CNN

Într-o zonă montană izolată din statul mexican Guerrero, un grup de copii sunt antrenaţi să folosească arme pentru a-şi proteja comunitatea împotriva grupărilor criminale, potrivit CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Copiii, care au vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, se antrenează pentru a-i apăra pe locuitori într-o zonă în care oamenii suţin că nicio lege nu este respectată şi nimeni nu e în siguranţă. Cei mai mici se antrenează cu beţe, feţele fiindu-le acoperite cu bandane.
 
Statul Guerrero a înregistrat 1.891 de crime cu premeditare în 2019. Anul trecut a fost cel mai violent an pentru Mexic, de când există date despre omoruri, numărul ajungând la 35.588, potrivit Secretariatului Naţional privind Siguranţa Publică.
 
În timp ce guvernul preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador se luptă cu o criză socială complexă generată de luptele între cartelurile de droguri, localnicii dintr-un oraş din Guerrero spun că nu au altă opţiune decât să se apere singuri - şi să-şi înveţe copiii să facă acelaşi lucru.
 
Începând cu anul 2014, orăşelul şi-a înfiinţat propriul grup de poliţişti voluntari, cunoscut ca CRAC-PC, condus de Bernardino Sanchez Luna. Grupul are în jur de 200 de membri şi a început să recruteze minori acum aproximativ opt luni. Tinerii au început să se pregătească serios de acum două luni.
 
 
„Nu vreau să port această armă, chiar nu vreau, dar criminalii ne-au forţat să facem asta. Trebuie să ne apărăm oamenii”, a spus declarat un membru al CRAC-PC pentru CNN. Teama de grupurile armate care conduc regiunea, Los Ardillos, i-au condus pe oameni să se înarmeze ca să se apere, a adăugat el.
 
Jose şi soţia sa, Elvia, au doi fii, de 14, respectiv 17 ani, care s-au înrolat în CRAC-PC în mod voluntar, a mai precizat bărbatul.
 
Însă tinerii recruţi nu prea au alte opţiuni.
 
Comunitatea nu are parte de servicii sociale precum educaţie şi sănătate, au declarat mai mulţi locuitori şi copii pentru CNN . Învăţătorii nu ajung la cursuri uneori şi este prea periculos ca tinerii să fie trimişii la şcoli din alte oraşe, pentru că drumurile sunt controlate de grupuri criminale periculoase, care câteodată organizează puncte de control.
 
„Aş prefera să aibă (în loc de armă) un caiet şi un stilot, dar nevoia ne obligă”, a spus Elvia. 
 
„Dacă ar exista o oportunitate ca ei să studieze – să devină cineva – asta am vrea cel mai mult, dar când vedem că guvernul nu face nimic ca să asigure securitatea comunităţilor noastre, trebuie să ne ridicăm noi ca să ne apărăm comunitatea”, a afirmat Jose.
 
Cei mai mici copii antrenaţi de CRAC-PC au şase ani. Atunci când vor avea vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, vor fi suficient de mari pentru a-şi „apăra comunitatea”, spune Sanchez Luna, liderul grupului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările