Benjamin Netanyahu spune că refuză un acord de recunoaştere a vinovăţiei care să pună capăt carierei sale politice

Benjamin Netanyahu spune că refuză un acord de recunoaştere a vinovăţiei care să pună capăt carierei sale politice

Benjamin Netanyahu

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie în trei dosare, a afirmat luni seara că refuză un acord de recunoaştere a vinovăţie care să includă clauza de „turpitudine morală”, ceea ce ar putea pune capăt carierei sale politice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul premier este acuzat că a primit cadouri (şampanie, bijuterii, ţigări) de la persoane bogate, că a încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă la cel mai mare cotidian de la el din ţară, Yediot Aharonot, şi că a favorizat un magnat din telecomunicaţii în scopuri similare.

Inculpat pentru corupţie, abuz de încredere şi fraudă, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, aflat la putere până în iunie anul trecut, se declară nevinovat şi victima unei „lovituri de stat”. În ultimele săptămâni, echipa lui Netanyahu a negociat cu justiţia un acord în care fostul premier ar pleda vinovat la unele capete de acuzare pentru a evita condamnarea la închisoare.

Potrivit presei israeliene, acordul ar conţine şi clauza de „turpitudine morală”, care, potrivit legislaţiei israeliene, îl poate împiedica pe Benjamin Netanyahu să deţină un post public şi să fie ales în următorii şapte ani. În vârstă de 72 de ani, Benjamin Netanyahu şi-ar încheia cariera politică în cazul semnării unui astfel de acord.

„Nu este adevărat”, a declarat Netanyahu, citat de AFP.

„Voi continua să conduc Likud (partid de dreapta, în opoziţie în prezent, n. red.) în scopul de a conduce Israelul”, a adăugat el, mulţumind „milioanelor” de israelieni care îl „susţin”.

O campanie de donaţii lansată săptămâna trecută cu titlul „Netanyahu, nu vei fi niciodată singur” a permis colectarea a peste 3,7 milioane de shekeli (1 milion de euro) pentru finanţarea apărării în justiţie a fostului premier israelian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările