Barack Obama salută participarea afganilor la scrutinul prezidenţial

Barack Obama salută participarea afganilor la scrutinul prezidenţial

Barack Obama salută participarea afganilor la scrutinul prezidenţial FOTO Reuters

Preşedintele american Barack Obama a salutat participarea afganilor într-un număr atât de mare în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale din această ţara. Liderul de la Casa Albă a subliniat că acest scrutin este esenţial pentru parcursul democratic al Afganistanului, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor Comisiei Electorale Independente (CEI), peste 7 miloane de afgani (circa 50%) din numărul celor înscrişi pe listele electorale au participat sâmbătă în primul tur de scrutin. Totuşi, cifrele nu sunt încă finale. În cazul în care se va confirma, prezenţa din 2014 ar putea fi una cu mult mai mare faţă de cea înregistrată în 2009, atunci când 30% dintre cetăţenii cu drept de vot au venit la urne.

„În numele poporului american, doresc să felicit milioanele de afgani care au decis să participe într-un mod entuziast la alegerile istorice de astăzi”, a afirmat preşedintele american într-un comunicat.

Barack Obama s-a declarat de asemenea optimist în privinţa capacităţii autorităţilor afgane de a-şi îndeplini sarcinile în perioada următoare.

Deşi au existat numeroase ameninţări ale grupurilor talibane asupra unor posibile atacuri îndreptate împotriva celor care merg la vot, scrutinul electoral de sâmbătă nu a fost marcat de incidente importante.

Alegerile prezidenţiale din Afganistan sunt considerate istorice deoarece este prima succesiune a unui preşedinte afgan ales democrat la altul.

„Astăzi am dovedit lumii că Afganistanul este condus de poporul său. Mulţumesc forţelor de securitate, comisiei electorale, precum şi persoanelor care s-au ocupat de acest scrutin, pentru că împreună au început scrierea unui nou capitol în istoria ţării”, a declarat Hamid Karzai, preşedintele în exerciţiu al Afganistanului.

Statele Unite ale Americii au cheltuit circa 90 de miliarde de dolari în formarea trupelor de securitate afgane. Preşedintele american şi-a arătat intenţia de a menţine aproximativ 10.000 de militari în Afganistan, însă actualul preşedinte afgan, Hamid Karzai, a refuzat acest lucru.

„SUA rămţân pregătite să lucreze cu următorul preşedinte al Afganistanului. Vom continua să colaborăm cu poporul afgan în drumul său către un viitor democratic”, a anunţat la rândul său, John Kerry, secretarul american de Stat.

Rezultatele primului tur de scrutin vor fi anunţate la 24 aprilie.


Citeşte şi:

Afganistan: secţiile de votare s-au închis. Alegeri prezidenţiale fără atacuri majore ale talibanilor

Secţiile de votare din Afganistan au FOST închise, sâmbătă, la ora locală 17.00 (15.30, ora României), fără să fie raportate atacuri majore. La urne s-au prezentat numeroşi alegători pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai, au anunţat autorităţile electorale, citate de AFP.

Secţiile de votare afgane au început să fie închise, fără să fie semnalat vreun atac major

Secţiile de votare din Afganistan s-au deschis sâmbătă dimineaţă, la ora locală 07.00 (05.30, ora României), pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, un scrutin plasat sub semnul securităţii din cauza ameninţărilor insurgenţilor talibani, relatează AFP.

Rusia şi Uzbekistan propun dezmembrarea Afganistanului: Trebuie create state-tampon împotriva teroriştilor

Rusia, China şi statele din Asia Centrală fac pregătiri intense pentru gestionarea provocărilor Afganistanului post-2014, după ce SUA îşi va finaliza operaţiunea de retragere a trupelor. În acest sens, membrele Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai pun la cale un plan de înfiinţare şi susţinere a unor mici state-tampon în nordul Afganistanului, pentru a împiedica extinderea valului fundamentalist-islamic în fostul spaţiu sovietic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările