Armata îşi sporeşte influenţa în Venezuela. Nicolas Maduro a numit doi militari la conducerea unor ministere-cheie

Armata îşi sporeşte
influenţa în Venezuela. Nicolas Maduro a numit doi militari la conducerea unor
ministere-cheie

FOTO panampost.com

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a sporit influenţa armatei în administraţia sa, numind duminică doi militari la conducerea unor ministere-cheie şi a unei companii petroliere de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Căpitanul Jose Vielma Mora, un fost guvernator acuzat de reprimarea brutală a unor proteste în februarie 2014 şi aflat pe lista cu sancţiuni a Canadei, a fost numit duminică responsabil de comerţul extern al Venezuelei.

Însă cea mai importantă numire de duminică îi aparţine generalului Manuel Quevedo. Acesta a preluat postul de ministru al Petrolului şi conducerea companiei petroliere de stat PDVSA, afectată recent de scandaluri de corupţie şi declarată în faliment parţial.

Conform lui Maduro, generalul Quevedo va avea sarcina de a „restructura total“ compania.

Anunţul liderului de la Caracas vine după o serie de scandaluri de corupţie în industria petrolieră venezueleană. Preşedintele Citgo, filiala din Statele Unite a PDVSA, şi cinci vicepreşedinţi ai săi au fost arestaţi marţea trecută, fiind acuzaţi de corupţie, constituirea unui grup infracţional şi spălare de bani. A doua zi, Nicolas Maduro l-a numit preşedinte al Citgo pe un văr al mentorului său, fostul lider venezuelean Hugo Chavez.

Odată numirile lui Mora şi Quevedo, 14 dintre cei 32 de miniştri sunt militari în activitate sau în retragere, relevă AFP. Asigurând conducerea unor sectoare economice strategice, printre care şi distribuţia alimentelor, militarii se erijează în principalul aliat al lui Maduro. De altfel, armata venezueleană mai controlează un post de televiziune, o bancă, o uzină de asamblare de maşini şi un grup de construcţie.

Aceste arestări şi numiri coincid totodată cu dificultăţile Guvernului venezuelean de a-şi rambursa la timp datoriile, care sunt evaluate la 150 de miliarde de dolari.

Opoziţia critică aspru măsurile din mandatul lui Maduro, care se încheie în 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările