Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Orice alt atac în Siria va însemna „o escaladare la nivelul confruntării“

Lovitură americană în Siria: se aprinde Orientul Apropiat? 

Statele Unite au atacat în Siria pentru a atrage atenţia în privinţa oricăror altor tentative de folosire armelor chimice şi nu au acţionat fără a cunoaşte zonele foarte sensibile ale Rusiei în legătură cu acest dosar, a apreciat fostul director al SIE, Ioan Talpeş, la Adevărul Live.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Până la nivelul acesta a fost o reacţie prin care să i se atragă atenţia celuilalt (adică liderului regimului de la Damasc Bashar al-Assad, n. red.) că dacă va continua (cu atacuri chimice, n. red.) se poate trezi cu aşa ceva, chiar dacă are forţe ruseşti pe teritoriul sirian“, a afirmat Ioan Talpeş, invitat la Adevărul Live de jurnalistul Cristian Unteanu.

În opinia fostului director al SIE, Bashar al-Assad nu va răspunde la atacul american „la nivelul mijloacelor care au fost utilizate“ până acum, iar relaţia Putin-Trump nu este atât de specială precum era prezentată.

Cum va răspunde Rusia?

„Dacă ruşii vor face o astfel de declaraţie (precum cea americană privind apărarea interesului naţional de securitate, n. red.), şi au toate motivele (…) să o facă, atunci suntem în faţa unui moment (…) incredibil de apropiat cu ceea ce s-a întâmplat în preziua declanşării Primului Război Mondial“, a apreciat Ioan Talpeş.

În ceea ce priveşte lipsa de reacţie din partea sistemelor ruseşti S-400 mobilizate în Siria, fostul director SIE afirmă că decizia în acest sens a fost luată la Moscova.

„Nu cred că s-a dorit să fie activate. Garanţiile (Rusiei pentru Assad, n. red.) se pare că sunt doar până la un anumit nivel. Te şi întrebi de ce sunt acolo“, a spus invitatul Adevărul Live.

Rolul ONU

Ioan Talpeş: „ONU s-a blocat pentru că cineva nu mai ţine cont (de această organizaţie, n. red.) şi o excede în acţiuni considerate de interes naţional“.

În opinia sa, orice alt atac ar însemna „o escaladare la nivelul confruntării“.

Cum arată viitorul?

„S-a ajuns într-un moment în care jucătorii mari vor fi obligaţi să stabilească nişte criterii funcţionale“, total diferite de cele din perioada Războiului Rece, este de părere Ioan Talpeş.

În ceea ce priveşte România, fostul director al SIE a afirmat că „poate se va ajunge la o înţelegere, de nerespins, (asupra, n. red.) unui statut conform celui al Finlandei“.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările