În prag de război: Trump s-a răzgândit în ultimul moment în privinţa atacării Iranului. Putin ameninţă voalat

În prag de război: Trump s-a răzgândit în ultimul moment în privinţa atacării Iranului. Putin ameninţă voalat

Preşedintele SUA, Donald Trump, a postat joi un tweet ameninţător la adresa Iranului, după doborârea unei drone americane, răzgândindu-se însă ulterior în privinţa lansării unor atacuri, în timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, avertiza că intervenţia SUA în Iran ar fi „o catastrofă pentru regiune”.

„''Iranul a făcut o mare greşeală!”, a scris liderul de la Casa Albă pe reţeaua de socializare.
 
Întrebat ulterior de ziarişti dacă SUA vor recurge la lovituri aeriene împotriva Iranului, drept represalii pentru doborârea dronei, Trump a răspuns: „'Veţi afla în curând!”
 
Oficiali militari şi de securitate naţională, dar şi diplomaţi prezenţi la Casa Albăau declarat că, iniţial, preşedintele a aprobat atacurile asupra unor ţinte iraniene, operaţiunea derulându-se în fază incipientă. Ulterior acestea au fost anulate, deşi avioanele erau deja în aer şi navele erau pe poziţie, fără a se fi lansat vreo rachetă, scrie New York Times.
 
„Întrebat despre planurile de atac şi despre decizia ulterioară de încetare a acţiunii, Casa Albă a refuzat să comenteze, la fel ca şi oficialii Pentagonului. Niciun oficial guvernamental nu a cerut The New York Times să retragă articolul”, scrie NYT.
 
Planul de represalii a fost conceput ca un răspuns la doborârea dronei de supraveghere fără pilot, în valoare de 130 de milioane de dolari, de către o rachetă iraniană de suprafaţă.
 
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că o eventuală folosire a forţei de către SUA împotriva Iranului ar fi „o catastrofă'” pentru regiune.
 
"Ar fi o catastrofă, pentru regiunepentru că va duce la o creştere a violenţei şi la o creştere potenţială a numărului de refugiaţi din regiune. Şi pentru cei care ar încerca (un eventual atac asupra Iranului – n. red.), ar putea avea eventuale consecinţe triste”, a spus Putin, scrie nbcnews.com
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: