În misiuni secrete: singurii oameni care încă nu au aflat de pandemia de coronavirus

În misiuni secrete: singurii oameni care încă nu au aflat de pandemia de coronavirus

FOTO EPA-EFE

Într-o perioadă în care majoritatea ştirilor, discuţiilor şi preocupărilor sunt legate de coronavirus, unele persoane sunt total rupte de această realitate. Este vorba de marinarii plecaţi în misiuni ultrasecrete la bordul unor submarine nucleare.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mod normal, o misiune la bordul unui submarin durează în jur de 70 de zile. În tot acest interval de timp, marinarul nu are niciun contact cu lumea exterioară, fără comunicare directă, fără internet, fără radio, fără televizor. Singura persoană de la bord pusă la curent cu ştirile este comandantul, dar fără amănunte. Aceasta este regula la bord, scopul fiind menţinerea concentrării şi moralului ridicat, mărturiseşte contraamiralul Dominique Salles într-un reportaj realizat de cotidianul „Ouest-France”.

„Tipii implicaţi într-o misiune de disuasiune trebuie să fie mereu disponibili. Nimic nu trebuie să le perturbe misiunea. Nimic nu este mai distrugător pentru ei decât o veste proastă”, explică el.

Astfel, toate echipajele care au plecat în misiune înainte de declararea situaţiei de pandemie de coronavirus încă nu deţin informaţii despre amploarea crizei actuale de sănătate. Nici familia nu poate transmite aceste veşti, întrucât mesajele, care se rezumă la doar 40 de cuvinte, sunt filtrate înainte de a ajunge la bord.

„Nu este vorba de a-i pune pe marinari într-o bulă, ci de a-i menţine total în misiune”, afirmă Dominique Salles.

Înainte de a pleca de acasă, marinarul este asigurat că familia sa va dispune de tot ce va avea nevoie în cazul unei situaţii de criză. El nu este anunţat nici măcar dacă moare vreun membru al familiei. Contraamiralul Dominique Salles a trăit pe propria piele o astfel de dramă, tatăl său decedând în 1993 în timp ce el se afla într-o misiune.

„Puţin contează gravitatea unui eveniment când nu poţi să faci nimic. Şi cum nu poţi să faci nimic, mai bine să nu ştii”, subliniază el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: