UE pregăteşte tăierea fondurilor europene pentru statele membre care încalcă regulile statului de drept

UE pregăteşte tăierea fondurilor europene pentru statele membre care încalcă regulile statului de drept

Sediul Comisiei Europene

Confruntată în ultima vreme cu derivele de la regulile statului de drept din partea Ungariei şi Poloniei, Uniunea Europeană a constat că ameninţările cu activarea articolului 7 din Tratatul UE, cel care suspedă dreptul de vot al unui stat membru în cadrul Consiliului, nu au efecte. De aceea, Bruxelles-ul va trece la tăierea fondurilor europene, acesta şi din cauza faptului că aplicarea articolului 7 poate fi blocată prin veto de un membru UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Negocierile pentru implementarea acestei măsuri vor începe oficial în primăvara următoare, după ce Comisia Europeană îşi va prezenta propunerea privind noul buget multianual al Uniunii (2020-2026).
 
În realitate, dezbaterile au început deja şi sunt dificile. În special, germanii, dar şi francezii, ameninţă că accesul la aceste fonduri va fi condiţionat de respectarea statului de drept. 
 
„Fondurile de coeziune pot fi însoţite de condiţionalităţi legate de respectarea statului de drept“, a declarat pentru „Le Monde“ Nathalie Loiseau, ministrul francez al afacerilor europene.
 
 „Cu privire la statul de drept, Franţa şi Germania sunt pe aceeaşi lungime de undă “, a adaugat oficialul francez.
 
Potrivit surselor „Le Monde“, miniştrii de finanţe ai UE au discutat, de asemenea, pe 15 noiembrie, la  Consiliul Ecofin, despre problema fondurilor de coeziune şi posibila condiţionalitate a acestora. Franţa şi Germania sunt implicate în mod special.
 
O asemenea decizie ar putea lovi greu Polonia. Pentru perioada 2014-2020 a fost una din ţările membre care a beneficiat foarte tare de fondurile UE, cu un pachet total de 86 de miliarde de euro provenind din Fondurile Structurale Europene (Fondul de Coeziune şi Fondul Social European).
 
La sfârşitul lunii octombrie şi comisarul european pentru Justiţie, ceha Vera Jourova, a declarat că Bruxellesul  ar trebui să utilizeze mai bine fondurile europene pentru a sprijini statul de drept. 
 
„ Cred că ar trebui să ne gândim la condiţionarea fermă a respectării statului de drept de acordarea fondurile de coeziune“, a subliniat comisarul european.
 
Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Europa ( site specializat în chestiuni comunitare), comisia are în vedere câteva scenarii pentru reducerea fondurilor de coeziune în contextul bugetului multianual 2020-2026, mai ales că ieşirea Marii Britanii din UE va priva bugetul Uniunii de venituri anuale de cel puţin 10 miliarde de euro. Unul dintre scenarii prevede o reducere drastică de 30% a sumelor alocate politicii de coeziune. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările