Ucraina se pregăteşte să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti proruşi din Donbas
Separatişti proruşi din Donbas

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Kiev a aprobat decizia de rupere a relaţiilor diplomatice cu Rusia, a anunţat deputatul ucrainean Volodimir Parasiuk. Publicaţia germană Bild a aflat că enclavele separatiste din sud-estul Ucrainei sunt conduse de cinci instituţii de stat din Federaţia Rusă în frunte cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, cel care a elaborat şi controversatul plan de federalizare a Moldovei.

Proiectul de rezoluţie a fost adoptat în cursul reuniunii de miercuri, 30 martie, în Comisia de profil a Radei Supreme. Potrivit lui Parasiuk, documentul va fi propus spre dezbaterea Parlamentului pe 11 aprilie.

Actul enunţă motivele pentru ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Printre acestea: încălcarea drepturilor cetăţenilor ucraineni, capturarea şi deţinerea ilegală de ostatici ucraineni în Rusia, precum şi încălcarea principiilor imunităţii internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte deputatul Ucrainei, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Nadia Savcenko.

În cazul în care rezoluţia este adoptată de Parlament, în termen de 30 de zile, Guvernul va trebui să prezinte Radei un proiect de lege cu privire la încetarea sau suspendarea tratatelor cu Federaţia Rusa şi identificarea ţării, ambasadei şi consulatului care vor reprezenta interesele Ucrainei la Moscova.

Oamenii prin care Moscova conduce republicile separatiste din Donbas

Vladimir Putin a preluat puterea în regiunea Donbas din Ucraina încă de acum doi ani, potrivit unor documente oficiale ale Moscovei,publicate de cotidianul german Bild.

Documentele sunt datate 15 decembrie 2014, poartă antetul Preşedinţiei Ruse şi arată că Moscova a preluat complet controlul asupra structurilor politice şi economice ale regiunii separatiste Donbas.

Luptele din estul Ucrainei dintre armata guvernamentală şi miliţiile separatiste au izbucnit în aprilie 2014, la o lună de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusie. Până în septembrie, când au avut loc negocierile de încetare a focului de la Minsk, separatiştii rusofoni au reuşit să ocupe mare parte din regiunile rebele Doneţk şi Lugansk.

Jurnalistul Julian Ropcke spune că politicienii aşa-zisei "Republici Populare" sunt cele mai bune marionete ale Kremlinului. „Noi am obţinut protocolul sesiunii comisiei Dumei de Stat. Aşa-zisa Comisie Inter-Ministerială pentru Acordarea Ajutorului Umanitar pentru ariile afectate din regiunile sud-estice Doneţk şi Lugansk - o titulatură foarte ciudată. Controversa asupra protocolului este că descrie în detaliu cum cinci ministere ruseşti au preluat controlul asupra teritoriilor ocupate în şase grupuri de lucru. 

Printre competenţele acestora, se numără Legea Fiscală, Legea Financiară dar şi înfiinţarea infrastructurii pentru transportul public”.

Potrivit Bild, din aceste grupuri de lucru făcea parte câte un reprezentant al serviciilor secrete ruse, FSB, dar niciun oficial al separatiştilor rusofoni din Doneţk şi Lugansk. Liderii separatişti au fost doar informaţi de deciziile luate la Moscova.

Regiunile separatiste au început să fie alimentate cu ruble ruseşti şi este de presupus că această măsură a venit ca rezultat direct al activităţii comisiei.

Un singur ucrainean a avut acces, la un moment dat, la reuniunile Comisiei. Este vorba despre un reprezentant al gigantului energetic ucrainean "DTEK" deţinut de oligarhul Rinat Ahmetov.

În schimb, absolut nici un membru al aşa-numitelor guverne din Lugansk şi Doneţk nu a fost vreodată prezent. Aceşti politicieni-marionetă au fost doar informaţi cu privire la rezultatele şedinţelor.

Comisia era condusă de vicepremierul rus Dmitri Kozak, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Vladimir Putin, fost membru al serviciului de informaţii al Armatei. Kozak este cunoscut şi pentru planul de federalizare a Republicii Moldova respins de către fostul preşedinte Vladimir Voronin în anul 2003.Astfel, manevra Moscovei ar fi făcut inutil acordul de pace de la Minsk, acord care a şi eşuat ulterior.

Ropcke susţine că „dacă se ia în serios conţinutul acestui protocol, procesul de pace de la Minsk trebuie considerat un eşec. Protocolul arată că Rusia a renunţat demult la acest proces şi şi-a dezvoltat propriul plan pentru viitorul Donbasului. De asemenea, cererile Occidentului de organizare de alegeri generale în estul Ucrainei au devenit absurde, în condiţiile în care politicienii care conduceau acel teritoriu se aflau la Moscova şi nu în Donbas”.

Enclavele separatiste DNR şi LNR din sud-estul Ucrainei sunt conduse de către cinci instituţii de stat din Federaţia Rusă în frunte cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, scrie Bild.

Potrivit Bild, au fost create şase grupe coordonate de către Serviciul Federal de Securitate rus, (FSB) care au următoarele îndeletnicicri, relaţiile economice, refacerea industriei, transport, securitate energetică, impozitare şi plăţi sociale (salarii, pensii, indemnizaţii).

Pe lângă vicepremierul Dmitri Kozak din grupuri mai fac parte viceministrul Economiei Serghei Nazarov şi cel al Finanţelor Leonid Gornin, şi sunt implicate cinci ministere ruse. Kozak respinge aeste afirmaţii. 

Poroşenko spune că Obama poate să rezolve conflictul din Donbas până la final de mandat

Preşedintele american Barack Obama are o şansă de a rezolva conflictul din Donbas (estul Ucrainei), unde armata ucraineană se opune rebelilor separatişti proruşi sprijiniţi de Moscova, înainte de încheierea mandatului său în ianuarie 2017, şi-a exprimat convingerea preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de portalul Obozrevatel.

Poroşenko a făcut o declaraţie în acest sens vorbind miercuri la forumul “Lupta pentru libertate a Ucrainei continuă”, în clădirea Congresului Statelor Unite ale Americii, organizat în marja Summitului securităţii nucleare de la Washington.

„Eu cred că preşedintele Obama are o şansă reală de a marca finalul său de mandat prin rezolvarea conflictului în estul Ucrainei”, a insistat Poroşenko, care cu ocazia actualei vizite în SUA nu va fi primit de şeful administraţiei americane, având programată doar o întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden.

Circa 2.700 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa în conflictul din Donbas, iar numărul victimelor conflictului îl depăşeşte pe cel al pierderilor SUA în ultimii 15 ani în Afganistan, a spus preşedintele ucrainean. Potrivit unui bilanţ al ONU prezentat la sfârşitul anului trecut, peste 9.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începerea ostilităţilor în estul Ucrainei în aprilie 2014.

„Occidentul are o problemă — are în faţă o mare putere nucleară, cu un complex de inferioritate, cu o atitudine de ură şi care încalcă toate valorile comune, principiile şi normele convenite. Iar această problemă nu va dispărea de la sine”, a avertizat şeful statului ucrainean, referindu-se la Rusia.

În acelaşi timp, Petro Poroşenko a atras atenţia că Rusia a militarizat puternic Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în martie 2014, şi ar intenţiona să amplaseze arme nucleare acolo.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite