Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri

Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri

Protestatarii au ridicat baricade din saci umpluţi cu zăpadă

Peste o mie de persoane erau reunite, joi dimineaţă, la Kiev, după o noapte liniştită în Piaţa Independenţei şi la o zi după tentativa de asalt eşuată a forţelor de ordine asupra manifestanţilor proeuropeni, relatează AFP.

Mii de persoane au rămas mobilizate toată noaptea în Piaţa Independenţei, într-un număr mai mare decât în nopţile care au precedat intervenţia de miercuri dimineaţă a poliţiei antirevoltă, care a bătut în retragere câteva ore mai târziu.

Manifestanţii au ridicat noi baricade în locul celor demontate de forţele de ordine. Baricadele au fost construite, de această dată, din saci umpluţi cu zăpadă, aşezaţi unul peste altul şi stropiţi cu apă, care îngheaţă instantaneu şi face înlăturarea lor aproape imposibilă.Întreaga zonă a Pieţei Independenţei a fost din nou împânzită de baricade, care se întind şi pe zona de trotuare. Mulţi protestatari păzesc noile construcţii, sub ochii sutelor de poliţişti ce au rămas în zonă.

Clădirea administraţiei prezidenţiale este însă complet izolată, fiind păzită non-stop de trupe de intervenţie şi autobuze ale poliţiei

Protestatarii au construit baricade de cinci metri la începutul străzilor Institutskaia şi Kreşciatik. De asemenea, au fost consolidate baricadele din alte locuri.

Mobilizarea opoziţiei proeuropene intră joi în a patra săptămână. Opoziţia reclamă plecarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, care a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, aflat în pregătire de mai multe luni, şi a ales să se apropie de Moscova.În cursul nopţii, manifestanţii au asistat la concerte şi au intonat în numeroase rânduri imnul Ucrainei.

"Vom rezista cel puţin încă şase zile, sunt sigură", s-a adresat manifestanţilor cântăreaţa Ruslana, câştigătoarea concursului Eurovision 2004, potrivit agenţiei Interfax.

Ruslana le-a cerut oamenilor să nu plece din Piaţa Independenţei până pe 17 decembrie, când este programată reuniunea Comisiei interstatale ruso-ucrainene, când potrivit cântăreţei va fi decisă soarta Ucrainei.

Potrivit opoziţiei, Ucraina, aflată în recesiune şi aproape de faliment, ar putea semna chiar din acest moment acordurile economice cu Moscova, care îi va scădea preţul la gaze şi îi va acorda un credit, probabil. Astăzi se aşteaptă întăriri pentru protestatarii din Kiev. Aproximativ 70.000 de persoane din Liov, Ternopil şi Ivano-Frankivsk se alatura manifestanţilor din capitala ucraineană.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările