Transferul fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, într-o închisoare britanică, contestat la ONU

Transferul fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, într-o închisoare britanică, contestat la ONU

Arestat în 2008 după 13 ani cât timp a fost fugar, Radovan Karadzici este cel mai înalt responsabil care a fost condamnat de Tribunalul Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII)

Un avocat care îl reprezintă pe Radovan Karadzici – liderul sârbo-bosniac condamnat pentru genocid din cauza implicării sale în masacrul de la Srebrenica – a informat ONU că transferul clientului său într-o închisoare din Marea Britanie ar putea fi echivalentă pedepsei capitale. Avocatul, Peter Robinson, a avertizat în legătură cu riscul ridicat ca dl Karadzic să fie atacat de deţinuţii musulmani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marea Britanie a acceptat transferul pe teritoriul său al fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru executarea pedepsei, a anunţat Londra miercuri, potrivit AFP.
 
Karadzici, în vârstă de 75 de ani, aflat în prezent la centrul de detenţie al ONU din Haga, aşteaptă să fie transferat într-o închisoare din afara Olandei, unde va ispăşi pedeapsa pentru rolul său în special în masacrul de la Srebrenica în timpul războiului din Bosnia (martie 1992 -noiembrie 1995).
 
„Radovan Karadzici este una dintre puţinele persoane care au fost recunoscute vinovate de genocid. El este responsabil de masacrarea bărbaţilor, femeilor şi copiilor în cursul genocidului din Serebrenica şi a participat în continuare la asediul Sarajevo cu aceste atacuri fără remuşcări împotriva civililor”, a subliniat ministrul britanic de externe Dominic Raab.
 
„Ar trebui să fim mândri că, de la sprijinul britanic pentru arestarea sa până la celula din închisoare care îl aşteaptă, Marea Britanie a susţinut timp de 30 de ani să se facă dreptate pentru aceste crime atroce”, a adăugat el.
 
Arestat în 2008 după 13 ani cât timp a fost fugar, Radovan Karadzici este cel mai înalt responsabil care a fost condamnat de Tribunalul Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII).
 
Condamnat în primă instanţă în martie 2016 la 40 de ani de închisoare, el a fost condamnat în apel în 2019 la închisoare pe viaţă de către justiţia internaţională, care l-a declarat responsabil de persecuţii, ucideri, violuri, tratamente inumane sau transferuri forţate de populaţie, în special în timpul celor aproape patru ani de asediu al oraşului Sarajevo (peste 10.000 de morţi).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările