SUA iau în considerare să trimită noi arme Ucrainei: Reacţia Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

SUA iau în considerare să trimită consilieri militari şi noi echipamente şi arme Ucrainei, în condiţiile în care Rusia comasează trupe lângă frontieră, relatează CNN.

Conform unor surse apropiate dosarului, discuţii au loc la Washington pentru a furniza un pachet de ajutor cu arme letale Ucrainei. Pachetul ar putea include rachete antitanc Javelin şi obuziere. În plus, unele echipamente evacuate din Afganistan ar putea fi redirecţionate către Ucraina, printre care şi elicoptere ruseşti de tip MI-17.

Marţi, Marina ucraineană a primit, în portul Odesa, două foste ambarcaţiuni de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA.

„Salutăm contribuţia SUA la descurajarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat comandantul Oleksii Neijpapa, citat de Reuters.

Cele două ambarcaţiuni fac parte dintr-un pachet de asistenţă pentru Ucraina care însumează peste 2,5 miliarde de dolari începând din anul 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar separatişti proruşi susţinuţi de Moscova au ocupat teritorii în regiunile Doneţk şi Luhansk, cunoscute ca Donbas.

Odată cu anexarea Crimeei, Ucraina şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor sale navale. De atunci, Ucraina a încercat să-şi refacă forţele navale cu ajutorul statelor membre NATO.

Elucubraţii la Kremlin

Luni, Kremlinul s-a împotrivit înarmării Ucrainei şi a insinuat că ţara vecină ar putea recurge la acţiuni destabilizatoare. „Suntem în mod serios îngrijoraţi de acţiunile Kievului la linia de frontieră din estul Ucrainei şi de posibilitatea ca Ucraina să decidă să facă uz de forţă acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Deşi armata rusă se află un proces de mobilizare masivă pe flancul său vestic, Peskov susţine că Moscova nu intenţionează să invadeze Ucraina. Mai mult, el sugerează că Ucraina şi-ar putea asigura securitatea doar revenind la „planul de restabilire a păcii” convenit cu Rusia. În acelaşi ton cu şeful său, Vladimir Putin, şi serviciile secrete ruse, Peskov acuză Ucraina şi SUA că alimentează tensiuni în regiunea Mării Negre.

Temeri de o nouă invazie

Trecută prin experienţa pierderii Crimeei şi prin aproape opt ani de război din cauza Rusiei, Ucraina se teme de o nouă invazie care ar putea fi declanşată de Putin până în ianuarie - februarie 2022. Deciziile privind înarmarea Ucrainei fac parte dintr-un demers de descurajare a Rusiei, care stârneşte îngrijorări şi în alte state europene, mai ales în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Republica Moldova.

„Preocuparea noastră este că Rusia ar putea face o greşeală gravă în a încerca să reediteze ceea ce a întreprins în 2014, când a adunat forţe de-a lungul graniţei, a trecut pe teritoriul suveran al Ucrainei şi a făcut acest lucru pretinzând în mod fals că a fost provocată”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken în urma unei discuţii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Într-un mesaj postat luni pe contul său de Twitter, Kuleba respinge dezinformările rostogolite de ruşi în privinţa situaţiei de la graniţă şi face apel către Moscova „să se implice constructiv în eforturile de pace”, nu să le submineze în timp ce spune că şi le doreşte. „Asistăm la o creştere a dezinformării ruse, inclusiv acuzaţii false conform cărora Ucraina complotează un atac militar în Donbas. Permiteţi-mi să spun oficial: Ucraina nu plănuieşte o ofensivă militară în Donbas. Suntem dedicaţi căutării de soluţii politice şi diplomatice a conflictului. Ucraina continuă să depună eforturi semnificative pentru a revigora formatul Normandia, cu Germania şi Franţa ca mediatori. Facem apel la Rusia să se implice constructiv în aceste eforturi de pace în loc să le submineze. În acelaşi timp, diplomaţia ucraineană continuă să lucreze la întărirea capacităţilor de apărare ale Ucrainei pentru a împiedica şi a descuraja Rusia de la alte acţiuni agresive”, a scris Dmitro Kuleba.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite