Rusia se pregăteşte de război în Crimeea: Noi exerciţii antiaeriene au avut loc în peninsula anexată de la Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul S-400 testat în cadrul exerciţiilor Caucaz 2020 FOTO EPA-EFE
Sistemul S-400 testat în cadrul exerciţiilor Caucaz 2020 FOTO EPA-EFE

Armata rusă a efectuat luni o serie de exerciţii antiaeriene în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Obiectivul exerciţiilor, realizate cu sisteme de rachete S-400 şi Panţîr, a fost de „a detecta, urmări şi distruge rachete de croazieră ale unui inamic convenţional”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus al Apărării.

„Ţintele aeriene ale unui presupus inamic au fost simulate electronic la diferiţi parametri de viteză şi altitudine de zbor, ceea ce a adăugat dificultate misiunii”, potrivit comunicatului, care a fost redactat de serviciul de presă al Districtului Militar Sud.

Conform comunicatului, exerciţiile au fost îndeplinite cu succes.

După anexarea Crimeei, în martie 2014, Rusia a devenit o ameninţare şi mai mare pentru regiunea Mării Negre, mobilizând trupe, echipamente şi sisteme de rachete pe această peninsulă.

Ruşii se laudă că sistemele S-400, cu rază lungă de acţiune, pot doborî avioane cu tehnologie „stealth”, rachete de croazieră, tactice şi chiar balistice la altitudini cuprinse între 10 şi 50.000 de metri.

Sistemele Panţîr, care, la fel ca S-400, pot fi instalate pe vehicule, combină rachetele sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune cu tunuri antiaeriene automate, susţine agenţia de presă Interfax.

Anunţul cu privire la exerciţiile militare din Crimeea survine pe fondul amplificării retoricii de război şi temerilor privind o nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

Conform şefului Direcţiei Principale de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să lanseze un atac până în ianuarie - februarie 2022.

Pe de altă parte, Ucraina, alarmată de masarea de trupe ruseşti, a organizat luni un exerciţiu militar cu implicarea trupelor aeropurtate în apropierea capitalei Kiev.

La aceste exerciţii a fost simulată desantarea de trupe aeropurtate şi transportoare blindate de trupe în cazul unui atac asupra din partea unui inamic, a anunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Marinarii ucraineni au efectuat săptămâna trecută exerciţii în apropierea Crimeei.

Luna trecută, armata rusă a început o nouă masare de trupe şi echipamente la graniţa cu Ucraina. Rusia şi-a intensificat retorica şi pe frontul diplomatic, mai ales prin vocea lui Putin. Criza migraţiei din Belarus, tensiunile din Balcani, creşterea febrilă a preţurilor la gaze în Europa - toate aceste evenimente au o urmă rusească, remarcă portalul ucrainean zn.ua.

Opiniile diferă în ceea ce priveşte scopul unor astfel de acţiuni ale Kremlinului: unii experţi le văd ca pe o încercare de a destabiliza întreaga Europă, în timp ce alţii le văd ca pe un paravan pentru o încercare de a ocupa Ucraina cu forţa. Recent, fostul prim-adjunct al şefului Administraţiei Prezidenţiale Ruse, Vladislav Surkov, a publicat un nou articol în care sugerează că Moscova nu va renunţa nici la agresiunea împotriva altor ţări, nici la ambiţiile sale imperiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite