Scandal de plagiat în Austria. Un ministru îşi dă demisia „pentru a-şi proteja familia”

Scandal de plagiat în Austria. Un ministru îşi dă demisia „pentru a-şi proteja familia”

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei / FOTO Getty Images

Ministrul austriac al muncii, familiei şi tineretului, Christine Aschbacher, şi-a anunţat sâmbătă seară demisia, după ce a fost acuzată că a plagiat mai multe lucrări academice, notează AFP.

Christine Aschbacher, membră a partidului ÖVP condus de cancelarul Sebastian Kurz, a explicat într-un comunicat că se retrage din funcţie pentru „a-şi proteja familia”, denunţând „ostilitatea, agitaţia politică şi atacurile” care s-au declanşat la adresa ei cu o „forţă insuportabilă”.

Ea este acuzată de „plagiat, citate incorecte şi necunoaşterea limbii germane” în lucrarea de masterat din 2006, potrivit blogului unui expert specializat în urmărirea fraudelor cu titluri academice, Stefan Weber, citat de Agepres. Aschbacher a obţinut diploma cu menţiunea „foarte bine” a Universităţii de Ştiinţe Aplicate Wiener Neustadt, în apropiere de Viena.

Aceleaşi acuzaţii se referă şi la manuscrisul altei teze, susţinută în mai 2020 la Universitatea Tehnică din Bratislava, în Slovacia, în plină criză sanitară.

„Este vorba de o grămadă de tâmpenii şi absurdităţi pe 134 de pagini, din care cel puţin o cincime sunt preluate din alte surse fără ca citatele să fie atribuite autorilor, în special un articol din revista Forbes”, a scris Stefan Weber.

Aschbacher neagă acuzaţiile de plagiat.

Cancelarul Sebastian Kurz acceptă demisia ministrului Muncii din cabinetul său. De altfel, Kurz are probleme uşor mai importante de rezolvat, iar scandalul vine într-un moment cât se poate de prost, guvernul Austriei fiind criticat pentru gestionarea celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările