Românii vor putea circula liber în Marea Britanie până în decembrie 2023, chiar şi în caz de Brexit dur

Românii vor putea circula liber în Marea Britanie până în decembrie 2023, chiar şi în caz de Brexit dur

Guvernul britanic a renunţat la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii din state UE imediat după producerea Brexit şi va acorda cetăţenilor europeni drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenţia de ştiri Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sunday Times scrie că guvernul britanic a renunţat la planurile de  suspenda libertatea de mişcare a cetăţenilor din Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord după 31 octombrie. Planurile au fost abandonate din cauza riscului de invalidare în justiţie. 
 
Avocaţi angajaţi de ministerul de interne au avertizat că tentativa de a schimba legea ar genera haos, potrivit Sunday Times.
 
Termenul de 31 octombrie este prea timpuriu pentru ca guvernul să poată trece un proiect de lege prin parlament, iar folosirea legii retragerii din UE ca bază pentru a ocoli parlamentul ar putea fi contestată în justiţie cu şanse de 70% de a fi invalidată, potrivit juriştilor. 
 
Acest lucru ar risca anularea altor 500 de măsuri luate până acum în baza aceluiaşi temei juridic. Comitetul guvernamental care pregăteşte măsurile în cazul unui Brexit fără acord a căzut de acord, potrivit lui Sunday Times, să limiteze libertatea de mişcare a cetăţenilor UE prin "schimbări vizibile", cum ar fi interzicerea intrării în Regatul Unit a celor cu condamnări la închisoare cu executare de peste un an, 
 
La ora actuală funcţionează o "schemă de stabilire" pentru cetăţenii UE deja aflaţi în Marea Britanie, prin care cei aflaţi de cel puţin cinci ani aici primesc statutul de rezident permanent, iar cei aflaţi de mai puţin de cinci ani primesc statut de rezident temporar. 
 
Potrivit estimărilor oficiale în Regatul Unit se află la ora actuală circa 3,2 milioane de cetăţeni UE, dintre care circa un milion au făcut cerere de rezidenţă conform schemei guvernamentale. 
 
 Anunţul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetăţenilor UE de a locui şi munci în Marea Britanie a provocat confuzie.
 
"Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană", a anunţat Priti Patel, noul ministru britanic de Interne, în luna august.
 
Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţări UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a avertizat că o astfel de măsură ar genera "discriminare".
 
Însă Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunţe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiţie de unii dintre milioanele de imigranţi UE.
 
Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat. 
 
Premierul conservator britanic Boris Johnson a suferit a treia înfrângere serioasă în Parlament, în două zile succesive: marţi a pierdut controlul asupra agendei dezbaterii pe tema Brexit, miercuri seară, Camera Comunelor a blocat eventuala ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord, un aşa-zis Brexit dur, şi se pregăteşte să voteze la fel şi Camera Lorzilor. Iar miercuri noapte a respins şi iniţiativa premierului de a se organiza alegeri generale anticipate pe 15 octombrie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: