Brexit: o instanţă îi dă dreptate lui Boris Johnson în cazul suspendării Parlamentului britanic. O nouă zi lungă la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai înaltă instanţă civilă din Scoţia a respins miercuri o acţiune intentată de 75 de parlamentari britanici împotriva deciziei premierului Boris Johnson de a suspenda Forul legislativ de la Londra până la 14 octombrie.

Judecătorul Raymond Doherty afirmă că decizia lui Johnson nu ţine de competenţa justiţiei, ci este o chestiune politică ce trebuie abordată în Parlament sau adusă în faţa electoratului.

„Din punctul meu de vedere, sfatul dat în ceea ce priveşte decizia de amânare este o chestiune ce implică sistemul şi raţionamentul politic“, explică judecătorul.

Boris Johnson şi-a intensificat disputa cu deputaţii care se opun ieşirii Marii Britanii din UE prin decizia sa, anunţată pe 28 august, de a suspenda Parlamentul până pe 14 octombrie. Declanşând acest proces, premierul britanic lasă puţin timp la dispoziţie parlamentarilor pentru a se pronunţa împotriva unei ieşiri în orice condiţie din UE, chiar şi fără un acord.

Joanna Cherry, membră a Partidului Naţional Scoţian, a anunţat că va face apel la decizia Curţii Supreme Civile din Scoţia.

Alte două acţiuni în justiţie sunt în curs împotriva lui Johnson, una dintre ele urmând să fie examinată joi la Londra.

Rămas fără majoritate în Parlament, Boris Johnson ar putea fi obligat miercuri seara, printr-o lege, să nu îşi poată scoate ţara din UE fără un acord, opţiune pe care premierul britanic nu o exclude.

Potrivit unui proiect de lege depus de laburişti, Guvernul trebuie să propună un nou acord până la 19 octombrie sau să amâne cu trei luni ieşirea din UE pentru găsirea unui acord.

La rândul său, Boris Johnson ameninţă cu organizarea de alegeri anticipate la 15 octombrie, dar are nevoie de două treimi din voturi pentru a le putea convoca.

Majoritatea comentatorilor politici de la Londra apreciau miercuri că Boris Johnson a pierdut controlul asupra dosarului Brexit.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite