În cele cinci minute ale discursului său, prim-ministrul României a reuşit performanţa de a include tot atâtea neadevăruri şi erori de logică. Propaganda promovată la televiziunile de partid a ajuns, astăzi, oficial, şi în Parlamentul European.
 
Să le luăm pe rând.
 
În primul rând, doamna Dăncilă se întreabă, pe bună dreptate, pentru cine schimbă dumnealor legile justiţiei. Pentru MCV sau pentru cetăţeni? Răspunsul corect vi-l poate spune orice român. Legile nu sunt schimbate nici pentru MCV, nici pentru cetăţeni, ci pentru UN cetăţean - domnul Dragnea.
 
În al doilea rând, doamna Dăncilă vorbeşte despre milioanele de români care ar fi fost monitorizaţi de servicii în baza protocoalelor secrete. În realitate, cifrele oficiale făcute publice de SRI arată că în perioada 2004-2016 au fost 20.907 (douăzeci de mii nouă sute şapte) persoane interceptate pe mandate de siguranţă naţională. Nicidecum milioane.
 
În al treilea rând, doamna premier susţine că noile legi ale justiţiei le redau judecătorilor independenţa. Probabil că, înainte de a le reda ceva judecătorilor, premierul şi ministrul Justiţiei ar trebui să îi întrebe şi pe dumnealor dacă acele schimbări sunt într-adevăr în favoarea independenţei şi a actului de justiţie sau mai degrabă nu. Judecând după protestele publice ale judecătorilor şi ale procurorilor, suntem departe de a crede că legile domnului Dragnea ar reda independenţa cuiva, în afară, probabil, de independenţa faţă de justiţie a şefului PSD şi a altora din jurul dumnealui.
 
În al patrulea rând, doamna premier îl întreabă pe domnul Timmermans cine a redactat rapoartele MCV. Când premierul României se coboară la nivelul preşcolar şi pune întrebări de acest gen prim-vicepreşedintelui Comisiei, atunci cu siguranţă că ceva nu este în ordine. Doamna premier ar trebui să ştie, după nouă ani de experienţă la Bruxelles, cum se redactează aceste rapoarte – adică prin vizite de evaluare în România - şi de către cine – adică de către Secretariatul General al Comisiei, prin experţii săi.
 
În al cincilea rând, doamna premier foloseşte falsul argument provenit din eroarea logică potrivit căreia, dacă şi Jandarmeria din alte ţări intervine în forţă, atunci nu ar fi nicio problemă cu violenţele jandarmilor din 10 august. Ceea ce nu înţelege doamna premier este că apelul la o situaţie terţă nu poate fi folosit ca scuză pentru a justifica propriile erori. Nu poliţia şi jandarmeria din Belgia sau Spania sunt responsabile de violenţele din 10 august, ci şefii politici care au ordonat acele violenţe şi pentru care trebuie să răspundă.
 
Un lucru este clar în urma prestaţiei doamnei Dăncilă din Parlamentul European: orice fel de poleială de bun-simţ şi decenţă a fost înlăturată în relaţia cu Uniunea Europeană şi este foarte probabil să asistăm în continuare la un război la vedere între guvernul domnului Dragnea cu Uniunea Europeană, spre profunda defavoare a cetăţenilor români şi a României.