Premierul Macedoniei de Nord spune că nu există progrese în disputele cu Bulgaria. Negocierile continuă între grupurile de experţi ale ministerelor de externe

Premierul Macedoniei de Nord spune că nu există progrese în disputele cu Bulgaria. Negocierile continuă între grupurile de experţi ale ministerelor de externe

Foto: Shutterstock / Primul ministru al Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski

Skopie va continua procesul de negocieri cu Sofia pentru a rezolva problemele litigioase din relaţiile bilaterale, în ciuda lipsei unui progres real. Acest lucru a fost anunţat luni de prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski, în urma negocierilor cu omologul său bulgar Kiril Petkov la Roma.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În acest moment, nu pot spune dacă există vreun progres în ceea ce priveşte elaborarea unui document reciproc acceptabil cu Bulgaria, dar sunt în desfăşurare negocieri între grupurile de experţi ale ministerelor de externe şi de îndată ce se vor realiza unele progrese, acestea vor fi anunţate la nivel ministerial”, a declarat Kovachevski la postul de televiziune Sitel.

Bulgaria a blocat, în noiembrie 2020, începerea negocierilor privind intrarea Macedoniei de Nord în UE, formulând o serie de cereri pentru a-i oferi sprijin oficial în integrarea europeană a Skopje.

Sofia insistă să se soluţioneze o serie de probleme controversate în relaţiile bilaterale, înainte de începerea negocierilor oficiale privind aderarea republicii la Uniunea Europeană.

Bulgaria refuză să recunoască existenţa limbii macedonene, pe care o consideră unul dintre dialectele bulgarei, cere garanţii constituţionale pentru minoritatea bulgară din Macedonia de Nord, care numără aproximativ 120 de mii de persoane, subliniază necesitatea unei interpretări obiective a evenimentelor din istoria comună şi propune alte cerinţe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările