Polonia îşi strică relaţiile cu SUA şi Israel. Parlamentul a votat două legi controversate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Poloniei
Parlamentul Poloniei

Parlamentul Poloniei a adoptat miercuri seara o controversată lege a presei despre care opoziţia susţine că ar putea ameninţa libertatea presei şi ar putea afecta relaţiile cu Statele Unite, informează AFP. Legislativul a mai aprobat şi legea ce blochează restituirea bunurilor confiscate după al doilea război mondial.

Legea, al cărei proiect a fost deja criticat de Washington, ar putea obliga în special grupul american Discovery să vândă cea mai mare parte a acţiunilor sale la reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator de la Varşovia.

Potrivit partidului Lege şi Justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra companiilor de radiodifuziune din Polonia.

Într-o primă fază, opoziţia a reuşit miercuri să amâne discuţia până la reluarea sesiunii Parlamentului, pe 2 septembrie.

La scurt timp însă, preşedinta parlamentului, Elzbieta Witek, a decis să organizeze un nou vot, care a fost câştigat în cele din urmă de conservatorii aflaţi la guvernare, susţinuţi de câţiva deputaţi din formaţiunea antisistem Kukiz 15 care, la primul vot, susţinuse amânarea. Opoziţia s-a abţinut în timpul acestui nou vot. În cele din urmă, legea a fost adoptată, conform calendarului parlamentului.

Aceasta este o lege importantă pentru PiS şi pentru preşedintele partidului, Jaroslaw Kaczynski, care controlează deja complet televiziunea publică TVP, devenită un mijloc de propagandă guvernamentală şi, prin intermediul unei companii de stat, o mare parte din presa regională.

Marţi seară au avut loc proteste în toată Polonia împotriva acestei legi care ar interzice companiilor non-europene să deţină peste 49% dintr-o instituţie poloneză de presă.

Un dezacord cu privire la această lege a fost unul din motivele deciziei prim-ministrului Mateusz Morawiecki de a-l revoca pe vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acordul, unul dintre cele trei partide din coaliţia de guvernământ.

La scurt timp, Gowin a anunţat că partidul său părăseşte coaliţia de guvernământ. Retragerea din coaliţie nu înseamnă că guvernul cade automat, deoarece este nevoie de un vot formal de neîncredere în parlament.

Voturile de miercuri din parlament au arătat că guvernul are o nouă majoritate extrem de instabilă. Potrivit observatorilor, aceste rezultate indică că PiS va trebui să negocieze cu deputaţi din alte partide, în special cu extrema dreaptă, înainte de fiecare vot.

Legislativul a votat blocarea restituirii bunurilor confiscate după al doilea război mondial 

Parlamentul Poloniei a aprobat miercuri o lege ce împiedică de facto restituirea majorităţii bunurilor confiscate după al doilea război mondial, atrăgându-şi critici puternice din partea Israelului, informează AFP.

Legea impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani pentru revendicarea bunurilor confiscate, în general de către regimul comunist în perioada de după cel de-al doilea război mondial.

"Condamn legislaţia adoptată astăzi de parlamentul polonez, care pătează memoria Holocaustului şi drepturile victimelor sale", a comentat ministrul israelian de externe Yair Lapid.

"Voi continua să mă opun oricărei încercări de rescriere a istoriei. (...) Polonia ştie ce trebuie să facă, să anuleze această lege", a adăugat şeful diplomaţiei israeliene într-un comunicat.

Urmează acum ca preşedintele Andrzej Duda să îşi dea aprobarea finală pentru ca legea să fie aplicată.

Apărătorii legii susţin că această lege va pune capăt incertitudinilor legate de drepturile de proprietate şi va elimina problemele recurente legate de fraudă şi corupţie.

Cei care se opun legii susţin însă că evreii vor continua să fie dezavantajaţi, deoarece cei care aveau drepturi asupra unor proprietăţi le-au revendicat cu întârziere, dar şi pentru că bunurile au fost confiscate de două ori, mai întâi de naziştii care ocupau Polonia şi ulterior de comunişti.

Un total de şase milioane de polonezi, dintre care jumătate evrei, au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial.

După căderea comunismului, în 1989, Polonia nu a organizat restituirea bunurilor confiscate, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea celorlalte ţări din blocul comunist, lăsându-i pe foştii proprietari să acţioneze pe cont propriu, în instanţă.

Statele Unite şi-au exprimat miercuri profunda îngrijorare faţă de adoptarea acestei legi, transmite dpa.

Într-o declaraţie, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Polonia are nevoie de o legislaţie cuprinzătoare pentru a rezolva cererile de restituire a proprietăţilor legate de Holocaust şi l-a îndemnat pe preşedintele polonez să nu semneze legea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite